Broccoli koken: de juiste kooktijd voor een lekkere groente

Broccoli koken: de juiste kooktijd voor een lekkere groente

Inhoudsopgave

Klein beetje voorbereiding voor een frisse smaak

Broccoli koken gaat snel als je weet hoe je het aanpakt. Eerst was je de broccoli onder koud stromend water. Dat is belangrijk, want soms zit er nog wat zand of kleine beestjes tussen de roosjes. Daarna snijd je de broccoli in stukken. Haal de roosjes van de dikke steel. De steel kun je ook gebruiken, maar schil hem eerst met een dunschiller en snijd hem daarna in dunne plakjes. Zo wordt alles even gaar tijdens het koken.

De basis van broccoli koken: zo doe je het

Gooi de gesneden stukken broccoli in een ruime pan met water. Zet het water eerst op het vuur en breng het aan de kook. Voeg daarna een snufje zout toe, als je dat lekker vindt. Doe dan de broccoli in het kokende water. Zet het vuur wat lager zodat het zachtjes blijft koken. Het geheim van broccoli koken zit vooral in de kooktijd. Wil je de groente stevig en frisgroen houden, laat dan de broccoli vier tot vijf minuten in het kokende water. Na deze tijd zijn de roosjes nog lekker knapperig. Vind je zachte broccoli lekkerder, laat de stukken dan zes tot zeven minuten garen. Let er wel op dat broccoli snel zacht wordt als je hem te lang laat koken. Dan verliest hij zijn mooie kleur én een deel van de voedingsstoffen.

Kleur, smaak en structuur bij de juiste kooktijd

Wie broccoli kort kookt, merkt dat de groente mooi felgroen blijft. De smaak is dan iets pittiger en de structuur lekker stevig. Veel mensen kiezen hier bewust voor, zeker als ze de broccoli als hoofdgroente eten bij bijvoorbeeld aardappels en vis of vlees. Komt de broccoli als onderdeel van een ovenschotel, pastagerecht of soep op tafel? Dan mag hij misschien een tikje zachter zijn. Toch is het slim om nooit langer dan acht minuten te koken. Zo houd je een goede beet én proeft de broccoli het best. Spoel na het afgieten de broccoli kort af met koud water als je hem in een salade of een koude schotel gebruikt. Zo stopt het garen meteen en blijft de groente lekker fris.

Meer variaties en handige tips voor het koken van broccoli

Wie wel eens iets anders wil dan gekookte broccoli kan ook eens stomen proberen. Bij stomen blijven de kleur en vitamines extra goed behouden. Het duurt dan zes tot acht minuten voordat een stuk broccoli gaar is in een stoommandje. Broccoli kan trouwens ook even kort geblancheerd worden. Dat doe je door de roosjes één tot twee minuten in kokend water te leggen en daarna af te spoelen met ijskoud water. Zo blijft de groente stevig, wat handig is voor in een salade of als knapperige snack. Een andere tip voor koken: prik met een vork in een stuk broccoli om te voelen of hij zacht genoeg is. Glijdt de vork er makkelijk in, maar houden de roosjes nog een beetje vorm? Dan is je broccoli perfect gegaard.

Meest gestelde vragen over broccoli koken

  • Kun je broccoli ook in de magnetron koken? Broccoli koken in de magnetron kan zeker. Doe de stukken broccoli in een magnetronbestendige schaal met een klein laagje water. Dek de schaal af. Zet de magnetron op vol vermogen en verwarm de broccoli drie tot vijf minuten. Controleer tussendoor of de groente gaar genoeg is.
  • Hoe weet je of broccoli gaar is? Broccoli is gaar als je er makkelijk met een vork doorheen prikt, maar de roosjes nog stevig zijn en niet uit elkaar vallen. De kleur moet mooi groen blijven.
  • Kun je broccoli opnieuw opwarmen? Broccoli kan zonder probleem opnieuw worden opgewarmd. Zorg er wel voor dat je hem niet te lang verwarmt, want anders wordt hij slap en minder smaakvol. Een paar minuten in de magnetron of kort opwarmen in een pan is voldoende.
  • Wat doe je met de steel van broccoli? De steel van broccoli kun je ook eten. Schil de harde buitenkant met een dunschiller en snijd de steel in dunne plakjes. Kook de plakjes mee met de rest van de broccoli voor een lekkere bite.
  • Is rauwe broccoli veilig om te eten? Rauwe broccoli eten is veilig. Sommige mensen vinden het lekker om rauwe roosjes door een salade te doen. Door kort te blancheren wordt de broccoli wel zachter en lichter van smaak.