Leestip: Het Suiker Boek

Leestip: Het Suiker Boek

De Australische acteur en filmmaker Damon Gameau ondergaat een extreem experiment. Voor zestig dagen eet hij veertig theelepels suiker per dag, de gemiddelde suikerinname van een Westerse persoon. Het opvallende aan dit experiment is wel dat hij dit doet door ogenschijnlijk ‘gezonde’ voeding te consumeren. Dus geen chips, koekjes en ijs maar mueslirepen, yoghurt met smaakjes en fruitsappen. Hij wordt in zijn experiment bijgestaan door verschillende artsen en een psycholoog en de resultaten zijn schokkend.

Het Suiker Boek volgt op de documentaire That Sugar Film waarin je Damon volgt in zijn suiker experiment. In het boek duik je met vier hoofdstukken duik in de wereld  van suiker, het eerste grootste hoofdstuk is gewijd aan het experiment zelf. Daarop aansluitend volgt een algemener hoofdstuk  over suiker en wat het met het lichaam doet. Onderdeel van zijn experiment is ook het terugkeren naar zijn eerdere levensstijl en kijken wat dat met hem doet, dit beschrijft hij in het derde hoofdstuk. Gameau sluit het boek af met een tiental recepten. Het boek volgt dus op een documentaire maar verschaft een heleboel meer achtergrondinformatie over suiker en wat het met je lichaam doet en is dan ook zeker de moeite waard om te lezen.

Het Suiker Boek sluit perfect aan bij de voedselhypes van vandaag de dag. Suiker staat al een tijd onder druk en is altijd een hevig punt van discussie. Het kan je zeker helpen om je kennis over suiker op te krikken en jezelf in het debat te positioneren. Het is geen saai boek vol met bladzijdes tekst maar heeft juist een speelse vormgeving; veel foto’s, infographics, citaten en dit allemaal in een kleurige lay-out. Aan de ene kant is dit heel fijn want zo wordt het allemaal iets minder zware kost, maar het leidt ook een beetje af. Op een gegeven moment weet je niet meer zo goed waar te lezen. Er komt veel informatie in één keer op je af, zelfs als je de documentaire, zoals ik, al gezien hebt. Desondanks komt de boodschap zeker over, wie nog durft te beweren dat het allemaal wel meevalt met suiker, steekt als een struisvogel zijn of haar kop in het zand.

De resultaten liegen er niet om en met een compacte bibliografie en aanbevolen literatuurlijst kan je zelf nog verder onderzoek doen als je Damon Gameau niet gelooft. Het sterke punt van dit boek is dat het laat zien dat je ook voorzichtig moet zijn met zelfs ogenschijnlijk ‘gezonde’ voeding. Kan je dan nog überhaupt wel wat eten vraag je je misschien af. Jazeker, daarvoor heeft Gameau een aantal recepten toegevoegd en zelfs het woord ‘taart’ komt voorbij in de index. Wel een ‘gezonde’ taart natuurlijk, maar who cares, ‘a cake a day keeps the doctor away’ was het toch?