Hotspot: Het Hanzehuis

Hotspot: Het Hanzehuis

Er is een winkeltje in Groningen waar de geschiedenis van voedsel voortleeft. In het Hanzehuis koop je etenswaren van soms wel  twee eeuwen terug uit Frankrijk, Rusland, Duitsland, Italië en ook Nederland. Als je binnenstapt waan je je terug in de tijd, de kleurrijke verpakkingen met sierlijke letters vliegen je om de oren, je wilt alles kopen! Dat is tenminste het gevoel dat ik er krijg als ik er binnenstap. Tot op heden is het mijn favoriete winkel voor foodie cadeautjes voor vriendinnen, de potten cacaopoeder in leuke smaakjes zijn favoriet. Wie wordt er nou niet gelukkig van een grote pot karamelchocolade-poeder of banoffee pie – poeder? Daarom staat vandaag de foodie hotspot “Het Hanzehuis” in de aandacht.

Het Hanzehuis is opgericht in 2001 door Remmelt Smid, die uit persoonlijke interesse en fascinatie voor het Hanzeverbond opzoek ging naar de oude Europese familiebedrijven uit het Hanzeverbond. Het Hanzeverbond ontstond in de 12e eeuw rond de Noord- en Oostzee en was een verhandeling van streek gebonden producten. Op het hoogtepunt van het verbond waren 205 Europese steden lid van de Hanze.

Het Hanzehuis nu bestaat uit drie winkels in Nederland; Groningen, Zwolle en Amsterdam. In deze drie winkels zijn levensmiddelen geselecteerd die tenminste een historie van 100 jaar hebben en nog in familiebezit zijn. Omdat alle producten zo’n rijke geschiedenis hebben krijg je bij ieder product dat je koopt een briefje mee, hierop staat de geschiedenis van het product geschreven. Je kan er siropen vinden, chocola, thee, koek, marsepein, soep, jam en nog veel meer. Laat je verrassen door een vast en een klein wisselend assortiment, hebben ze een product niet? Vraag ernaar en ze kunnen het eventueel voor je bestellen, er is ook een webshop waarin je je inkopen kunt doen. Maar ik raad toch echt aan een bezoekje te nemen, want het is een fantastische winkel! Klein maar fijn met geweldige producten. Ik raad je zeker aan de chocolade poeders te proberen, die zijn heerlijk.