Zoeken

Bericht delen

Andere berichten

Andere Categorieën

Over de schrijver

Hotspot: Bionoot

Hotspot: Bionoot

Inhoudsopgave

Sinds maart 2014 bevind zich er een nieuwe kraam op de vismarkt op dinsdag en vrijdag. Een vrolijke groene kraam waar de geur van vers geroosterde noten je tegemoet komt. Je kan hier terecht voor een uitgebreid assortiment noten, gedroogd fruit, granen, meel en zelfs rauwe chocola. Het bijzondere aan deze notenkraam is dat het de enige biologische notenkraam in Groningen en zelfs in heel Nederland is. Er is zoveel biologisch eten, maar heb je ooit over biologische noten nagedacht? Ik niet, tot ik bij Bionoot langs ging.

Het assortiment noten verschilt weinig van de gemiddelde notenkraam op de markt. Maar waar de andere noten van reguliere afkomst zijn, worden deze noten ingekocht bij biologische leveranciers. Alle mixen worden met de hand samengesteld en de noten worden vers geroosterd in de oven in de kraam. Geroosterd, niet gebrand, dit is gezonder want in plaats van het branden in olie worden deze noten in een hete lucht oven gelegd en op deze manier bereid. Het gedroogd fruit bevat alleen natuurlijke suikers en er worden veel andere gezondheidsproducten verkocht. Zo is er speltmeel, havervlokken, chiazaad, kokosmeel, superfoods en nog veel meer. Vast medewerksterHelinja Ruiter, schrijft recepten en stelt alle mixen; van havermout mixen tot de noten melanges samen. Noten zijn gezond, maar biologische noten zijn nog gezonder. Geen rare bestrijdingsmiddelen, die schijnbaar nog veel gebruikt worden in de notenindustrie. Door de grote hoeveelheid vet in een noot worden de bestrijdingsmiddelen nog sneller en makkelijker opgenomen in noten, vertelt Helinja mij.

Bionoot is een perfecte kraam voor mensen die gezond en bewust met hun eten bezig zijn. Ze werken zelfs met recyclebare zakjes, als je je oude zakje meeneemt naar de kraam wordt deze weer gevuld met nieuwe noten. De verkopers helpen je met alle plezier aan de beste mix en geven graag advies over hun producten. Zo heb ik door Helinja een verslaving opgelopen aan de kokos met kokosbloesemsuiker. Dit MOET je geproefd hebben, het is echt één van mijn favoriete toppings geworden. Lekker in de yoghurt, de rijstpudding, havermoutpap, gewoon als snack, vraag ernaar in de kraam! Sinds kort verkopen ze ook rauwe chocolade van Dhana Chocolade. Daniëlle werkt sinds kort ook in de kraam en heeft een heerlijke extra aan de kraam toegevoegd. Dit is echt een kraam waar je een keer langs moet zijn geweest. Je vindt ze dinsdag en vrijdag op de vismarkt en op donderdag op de markt in Vinkhuizen. (En vraag naar die kokos met kokosbloesemsuiker, je gaat hier geen spijt van hebben.) Als je geen tijd hebt om langs de kraam te gaan, je ben ziek of slecht ter been, dan kan je altijd nog terecht op de webshop: http://www.bionoot.nl/