Hoe groeit een pompoen

Hoe groeit een pompoen

Ons eten komt niet uit de lucht vallen, al lijkt het soms wel zo met het hedendaags, Westers voedselaanbod. Weet jij nog wel hoe jou eten groeit? Waar kiwi’s vandaan komen, hoe meloenen groeien en tot welk seizoen appels horen? Leer meer over de herkomst van je eten in mijn blogrubriek: Hoe groeit.. met vandaag in de hoofdrol, de pompoen.

Oergroente

Pompoenen worden al sinds 9.000 voor Christus in Midden- en Zuid-Amerika volgens de overlevering verbouwd. Pas in de 16e eeuw werd de pompoen geïntroduceerd in Europa. Wonderbaarlijk genoegd gedijt de pompoen in Europa goed, zelfs in Nederland hebben wij geen problemen met het verbouwen van pompoenen. Het seizoen van de pompoen is natuurlijk de herfst, de oogst is dan vaak ook tussen september en december. Nachtvorst is geen vriend van deze groente en hij moet daarvoor dan ook geoogst zijn.  Het eten van deze groentesoort is nog niet zo genormaliseerd en dat is best jammer want hij is enorm veelzijdig!

Sier- en eetpompoenen

Maar pas op, niet alle pompoenen zijn eetbaar. Er zijn namelijk ook sierpompoenen die giftig zijn. Hoe weet je nou welke pompoen je kan eten? Vraag het de verkoper als je twijfelt, hij of zij zou het moeten weten. Pompoenen zijn familie van de kalebassen (waaronder ook de courgette geschaard wordt) en komkommers. Ze groeien dan ook net zoals courgettes. Kruipend over de grond, of omhoog kruipend tegen een gaaswand. Pompoenen nemen onwijs veel ruimte in beslag, per plant moet je al snel op twee vierkante meter rekenen. Pompoenen groeien op je balkon is dan ook niet een heel slim idee. Helaas.

Hoe groeit een pompoen

Herfst = pompoen

Een ongesneden pompoen kan maanden op een koele plek bewaard worden. Met stengel blijft de pompoen sowieso stukken langer goed dan wanneer deze eraf is gehaald. Zo geniet je nog langer van de herfst. Niet alleen de pompoen zelf maar ook de pitten en de bloem is eetbaar. Hoe weet je nou of een pompoen rijp is? Dat kan je zien aan de steel van de vrucht. Rimpelig, droog en barstjes, dan heb je kassa. Voelt de pompoen hard aan en klinkt deze hol als je erop klopt, dan weet je het helemaal zeker..

Gezonde Halloweensnack

Pompoenen zijn hartstikke gezond omdat ze boordevol vezels zitten. Daarnaast kun je er ook een heleboel mee doen. Mijn favoriet is geroosterd in de oven met een beetje salie of een mix van rozemarijn en tijm. Je kan de schil eraan laten zitten, deze wordt door het roosteren boter zacht. Eet het zo op of pureer het en gebruik het ter vervanging van aardappelpuree of bak er een pompoentaart mee. En vergeet natuurlijk niet de pompoensoep, hartverwarmend op de koude herfstdagen.