Hoe groeit een aardbei

Hoe groeit een aardbei

Ons eten komt niet uit de lucht vallen, al lijkt het soms wel zo met het hedendaags, Westers voedselaanbod. Weet jij nog wel hoe jou eten groeit? Waar kiwi’s vandaan komen, hoe meloenen groeien en tot welk seizoen appels horen? Leer meer over de herkomst van je eten in mijn blogrubriek: Hoe groeit.. met vandaag in de hoofdrol, de aardbei.

Bijzonder stukje fruit

De kleine rode vrucht met groene pitjes, wie herkent hem niet? Zo op het eerste oog lijkt een aardbei nogal gewoontjes, maar wie beter kijkt ziet dat de groene pitjes de zaden van de vrucht zijn. De aardbei is dan ook de enige vrucht die zijn zaden aan de buitenkant draagt. Dat maakt de aardbei ook tot een schijnvrucht: een vruchtlichaam dat niet uit het vruchtbeginsel ontstaan is. Daarnaast zijn er ook nog eens honderden rassen met allemaal unieke eigenschappen. Zo heb je voorjaarskoninkjes, herfstaardbeien, aardbeien die grote vruchten leveren of juist kleine. In de supermarkt liggen vaak dezelfde, de meest geteelde soort in Nederland is de Elsanta, maar wie bij de boer koopt kan iets heel anders krijgen.

Altijd aardbeien

De aardbei staat op de vijfde plek van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Het moet onder andere de banaan en appel voor zich laten, ondanks dat ook zij het heel jaarrond te verkrijgen is. Iets dat eigenlijk best opmerkelijk is, want aardbeien zijn veelal zomervruchten. In je eigen tuintje heb je in de winter geen aardbeien meer, maar in de supermarkt kan je je kerstdiner opleuken met deze heerlijke vruchten. Hoe dat kan? Ten eerste worden ze in de winter veelal geïmporteerd uit Spanje, maar ook in Nederland telen ze bijna het hele jaar aardbeien. Er worden gemiddeld 40.000 ton aardbeien in Nederland per jaar geteeld. Hiervan wordt 90% in kassen en plastic tunnels geteeld, iets dat niet heel erg milieuvriendelijk is. Het zou misschien zelfs wel beter kunnen zijn om aardbeien te kopen uit Spanje die in de volle grond geteeld worden, dan aardbeien uit Nederlandse kassen. In ieder geval als je ze buiten het zomerseizoen om eet. Vooral lekker veel aardbeien in de zomer eten, want ze zijn ook nog eens heel gezond!

Hoe groeit een aardbei

Nog gezonder dan een sinaasappel

Aardbeien bevatten heel veel vitamine C, per 100 gram zelfs meer dan sinaasappels. Aardbeiensap is ook nog eens het meest gezonde sap dat je kan drinken, in verhouding tot andere fruitsappen bevat deze namelijk het minste suiker. Daarnaast bevatten ze ook nog eens weinig calorieën en relatief veel foliumzuur, iets dat zeer belangrijk is voor zwangere vrouwen. Plan je zwangerschap dus vooral rond de zomer, zo heb je een goed excuus om heel veel aardbeien te eten.