Zoeken

Bericht delen

Andere berichten

Andere Categorieën

Over de schrijver

Heel Holland Bakt bij Albert Heijn

Heel Holland Bakt bij Albert Heijn

Inhoudsopgave

Sinds vorige week heeft Albert Heijn een hele tijdelijke lijn van bakspullen te koop. Ik was er die ochtend zelf bij om de actiekop te helpen opbouwen, mijn enthousiasme sloeg al snel om in teleurstelling. Het merendeel van de producten was overbodig en ook was alles nog eens super duur. Ik wil in deze blog nu niet de Heel Holland Bakt lijn naar beneden halen, ik zelf ben ook ooit begonnen met pakjes baksels. Maar graag zou ik jullie het alternatief voor deze zakjes en pakjes in de loop der tijd op deze blog aanbieden.

Maar terug naar HHB en de AH, want er is iets meer controversie rondom dit thema. Heel Holland Bakt omroep producent Jan Slagter wist hier namelijk helemaal niks vanaf. Albert Heijn heeft een deal met de BBC gesloten, de originele maker en bedenker van het programma. Alles is dus buitenom omroep Max en Jan Slagter gebeurd, puur om het feit dat zij het programma ook alleen maar lenen van de BBC. Zij verdienen er niks aan en willen het liever ook daarom ook niet echt promoten. Wat opzich begrijpelijk is, aan de andere kant vraag je je af wat het eigenlijke doel van het programma is. Draait het nou echt alleen maar om geld maken? De harde realiteit is waarschijnlijk dat dit wel het geval is. Ik zou het programma Heel Holland Bakt toch ook meer in een educatief, stimulerend kader willen plaatsen. Laat mensen thuis weer in contact komen met bakken, stimuleer mensen de keuken in te gaan en zichzelf te verrassen dat ze dat zelf ook kunnen. Je kan niet meteen verwachten dat iedereen ‘from scratch’ begint, zo ben ik zelf ook niet begonnen. Daarom is het idee van Albert Heijn om een lijn met bakproducten uit te brengen zo gek nog niet. Ook al verdien je er als omroep nog niks aan, maak mensen er tenminste nog attent op dat er zo’n dergelijke actie bestaat.

Heel Holland Bakt bij Albert Heijn

Nu over de pakjes en zakjes van de Albert Heijn, niet alles is afschuwelijk. Zo kan je nu eindelijk, ook al is het maar tijdelijk, goede bloem kopen. Patentbloem, super patentbloem, zeeuwse bloem, dat vind je normaal niet in de schappen van Albert Heijn. Maar de pakjes om biscuit te maken of gele room, dat vind ik toch jammer. Want wat zit er nou helemaal in die pakjes? Als ik biscuit maak klop ik eiwitten stijf met wat suiker en spatel ik hier gezeefde bloem met bakpoeder door. Het lijkt mij sterk dat er eiwitten in zitten, o wacht, waarschijnlijk voegen ze eiwitpoeder toe. Met wat extra rijsmiddelen, smaakjes en conserveermiddelen. Bij de gele room hetzelfde, alleen een kwestie van eidooiers met melk, suiker en vanille en een schepje maïzena mixen, tadaa; banketbakkersroom is klaar. In dat pakje zal dan wel weer veel rijs- en bindmiddelen zitten, kleur- en smaakstoffen en suikers.

Met pakjes beginnen is heus niet erg, maar probeer dat pakje een stap voor te zijn door te kijken wat er eigenlijk in dat baksel van dat pakje zit. En ga jezelf dan eens afvragen of je dat zelf zou kunnen maken zonder pakje. Tenslotte, iemand heeft het ooit zonder pakje uitgevonden.