Goedkoop boodschappen doen

Goedkoop boodschappen doen

Mijn Facebook timeline stond gisteren vol met nieuwsberichten over duizenden Nederlanders die onder de armoedegrens leven en van 50 euro per week moeten rondkomen voor eten. Natuurlijk is het van de zotte dat in een land als Nederland mensen in armoede leven, maar €50 per week weinig vinden om voor twee personen boodschappen te doen? Ik doe voor gemiddeld €30 per week boodschappen en dan heb ik genoeg voor twee personen. Hoe ik dat doe? Nou gewoon, bewust eten.

Bewust geen vlees

Het fragment dat ik zag bij RTL Nieuws liet zien hoe de moeder een kiloknaller verpakking gehakt in haar wagentje gooide. Zie hier een onnodige uitgave die aan je boodschappenbudget knaagt. Ik koop zelf amper vlees, een bewuste keuze die voortkomt uit zorgen om dierenwelzijn, het milieu en mijn eigen portemonnee. Ik vind vlees heerlijk, begrijp mij niet verkeerd, maar het is onnodig om iedere dag maar vlees te eten. Daarbij komt dat ik wil dat het dier een ‘fijn’ leven gehad heeft en dat vlees kost nou eenmaal meer. Ik kies er dan voor om minder vlees te eten, wat geld scheelt, en als ik dan die zeldzame keer vlees eet leg ik een paar euro meer neer. Minder vlees is een makkelijke, effectieve stap naar een kleinere boodschappenuitgave.

Bewust geen frisdranken

Naast de kiloknaller gehakt gooide de vrouw een pak chocomelk in het karretje, daar is op zich niks mis mee, maar de stap naar frisdranken en vruchtensappen is klein. En juist die extra onnodige dranken, zorgen voor extra kosten. Ik zelf drink eigenlijk alleen water, thee en af en toe trakteer ik mijzelf op een speciaal biertje, ik geef dus bijna geen geld uit aan drinken. Wat tot gevolg heeft dat ik meer geld aan andere dingen kan uitgeven zoals groenten.

Bewust meer groenten

Groenten zijn gezond voor je, hoe meer hoe beter en als je slim inkoopt kan je een heleboel halen voor weinig. Ik koop vooral in het voorjaar en de zomer mijn groenten op de markt, dat scheelt een heleboel geld. Daarnaast loop ik de vers aanbiedingen van de verschillende supermarkten na en sla groots in als dat kan. Heel veel groenten kan je namelijk na kort blancheren invriezen en zo heb je altijd verse groente achter de hand. Ook met diepvriesgroenten en fruit is niks mis, vaak is het nog ´verser´ dan de groenten en fruit op de versafdeling in de supermarkt. Dit omdat het na oogsten vaak meteen diepgevroren wordt waardoor alle voedingsstoffen goed bewaard blijven.

Goedkoop boodschappen doen

Bewust een basisvoorraad 

Ik zorg altijd dat ik een basisvoorraad heb, zodat ik altijd iets lekkers in elkaar kan flansen, ook al is het misschien het einde van de week. Zo heb ik altijd verschillende sauzen als ketchup, mayonaise, mosterd, gezeefde tomaten, kokosmelk, sojasaus en ketjap in huis. Droogwaren als pasta, rijst, wraps, couscous, meel, havermout en peulvruchten zitten in goed afgesloten potten zodat ze lang houdbaar zijn (de wraps gooi ik vaak in de vriezer als de verpakking eenmaal open is geweest, super handig want ze ontdooien in 10 minuten). Ik probeer zoveel mogelijk in bulk in te kopen of hamster als er aanbiedingen zijn.

Bewust teveel maken

Vaak maak ik expres extra saus of een grotere portie van het gerecht en vries ik het in, zo heb ik altijd een makkelijke, snelle maaltijd bij de hand. Of ik eet twee dagen achter elkaar hetzelfde, wat niet altijd even erg is want als het lekker was is het echt een traktatie. De vriezer is echt mijn grote vriend om op budget te eten, kokosmelk of bouillon dat over is giet ik in de zakjes van ijsblokjes, zo heb ik het altijd bij de hand.

Bewust plannen

Ik probeer vaak aan het begin van de week te kijken hoe vaak ik die week moet koken, wie er mee eten en op basis daarvan maak ik een soort weekplanning. Ik eet regelmatig met vrienden of bij mijn schoonouders, dat scheelt ook alweer in kosten. Maar daar staat wel tegenover dat diezelfde vrienden ook wel eens bij mij eten en dan moet ik ineens voor vier tot zeven personen koken. Het balanceert dus wel uit, de ene week ben ik meer kwijt aan eten dan de andere. Ik kijk altijd wat er in de aanbieding is bij de Albert Heijn en Jumbo, haal groenten op de markt en koop eventueel extra basisingrediënten in.

Op basis van mijn bewuste eetpatroon laat ik ‘onnodig’ voedsel staan en weet ik dus mijn boodschappenkosten te drukken. Veel groenten en fruit, weinig vlees en vis en bereidt zijn flexibel en gevarieerd te koken. Op deze manier geef ik vaak niet meer dan €30 per week uit aan eten voor twee personen en soms extra eters. Zo moeilijk is het dus niet, als je maar bereidt bent om sommige onnodige voedselproducten te laten staan.

Hoeveel geef jij ongeveer per week uit aan boodschappen en hoe weet jij de kosten te drukken?