Een wisselende menukaart. Leuk of niet?

Een wisselende menukaart. Leuk of niet?

Ik vind het heerlijk, een kaart die regelmatig veranderd. Altijd weer een reden om terug te komen, om uit te kijken naar de de nieuwe kaart. Wat zouden ze nu bedacht hebben, staat dat ene lekkere gerecht er misschien nog op of moet ik een nieuw favoriet gerecht uitkiezen? Dat zijn de vragen die ik mijzelf stel, de kok denkt vanuit hele andere vragen. Wat is er in het seizoen, wat is goed lokaal verkrijgbaar en wat zouden mensen lekker vinden? Een actieve kok, die creatief is en niet jaren dezelfde steak met friet en salade serveert. Vandaag in mijn blog de vraag: is een wisselende menukaart leuk of niet?

De avonturier op zoek naar kwaliteit

Het is misschien niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen willen gewoon hun favoriete gerecht bij hun favoriete restaurant eten. Niks avontuurlijks voor hen, gewoon same old same old. Maar als je een beetje van lekker eten houdt ben je altijd opzoek naar die nieuwe smaken, naar die nieuwe combinaties, wil je inspiratie opdoen voor thuis. Je kan iedere keer een nieuw restaurant bezoeken, maar dan is het altijd nog maar de vraag hoe goed de kwaliteit is. Dat is ook één van de redenen dat veel mensen steeds terugkeren naar hetzelfde restaurant; ze weten welke kwaliteit ze kunnen verwachten. Maar wat als je weet dat de kwaliteit hoog is en je nog steeds iedere keer verrast kan worden?

De koning van de wisselende kaart: Pernikkel

Er is een restaurant in Groningen dat iedere week een nieuwe kaart voert en niet per toeval één van mijn favoriete restaurants is. Ik heb het hier over Pernikkel. Er is altijd keuze uit drie opties: vlees, vis en vega en zelfs veganisten kunnen hier terecht. Iedere week staat er iets nieuws op het menu, zo heb ik iedere week bijna wel een reden om even langs te gaan. De ene keer staat er meer van mijn gading op dan de andere keer en soms wil ik ieder gerecht wel proeven. Je moet nu niet denken dat ik iedere week bij Pernikkel te vinden ben, maar ik kijk toch even iedere dinsdag op hun Facebook wat de nieuwe kaart is. You never know.

Hoe vaak moet je wisselen?

Pernikkel wisselt heel veel, dat is zeker niet voor ieder restaurant te doen. Ze kunnen zoveel wisselen doordat ze een kleine kaart hanteren en niet perse een heel groot restaurant zijn. Soms vind ik het ook wel eens jammer, dan staat er iets heel lekkers op de kaart die week, maar dan heb ik geen tijd om het te proberen. Dan is het wachten of het ooit nog terug komt en anders is je kans verkeken. Daarom is een seizoenswissel voor beide partijen fijner. De keuken hoeft niet iedere week een nieuw menu te bedenken, in te kopen en voor te bereiden en als gast heb je 3 maanden de tijd om de nieuwe kaart uit te proberen. Hoe vaak de kaart wisselt maakt in principe niet heel veel uit, maar wisselen moet die naar mijn mening wel. Om het spannend te houden, om te laten zien dat de kok creatief is en dat er nagedacht wordt over seizoensgroenten en lokaal voedsel. Dat je ziet dat de chef niet op de automatische piloot werkt, maar plezier heeft in zijn vak. Want als de chef plezier heeft, dan proef jij dat als gast.