Zoeken

Bericht delen

Andere berichten

Andere Categorieën

Over de schrijver

5x eten op Noorderzon 2017

5x eten op Noorderzon 2017

Inhoudsopgave

Het zijn weer de laatste weken van augustus en dat betekent dat Noorderzon weer van start is gegaan in Groningen. Een elfdaagse festival in het Noorderplantsoen dat bol staat van de kunstzinnige en culturele uitspattingen maar voor een heleboel mensen (inclusief mijzelf) gelijk staat aan gezellige avonden met een hapje en een drankje in het knusse Noorderplantsoen. Dit jaar ben ik uitgenodigd om samen met Saskia van Smaak van Stad het eten op Noorderzon te recenseren op radio Glasnost. Ik ben vanavond, vrijdag en zaterdag nog te horen rond de klok van half 8 op 106.6fm (of via oogtv.nl). Voor degene die liever een kant en klaar lijstje hebben van mijn favorieten op Noorderzon, bij deze.

Koffie haal je bij Koffiestation

Er zijn wel acht plekken waar je koffie kan krijgen, maar zes van deze acht schenken koffie van TikTak. Een fairtrade koffiemerk, gebrand in Groningen, maar weinig aan qua smaak. Dan kies ik liever voor de koffie van Koffiestation. Een microbranderij in Groningen die een verdomd lekkere Braziliaanse cappuccino schenkt op Noorderzon. Ze staan dit jaar voor het eerste met twee kraampjes en op Zuid heb je voor €2.70 zo’n lekkere cappuccino. Liever een zwarte koffie? Dan staan ze op Noord met hun befaamde filterbar en ook daar kan je uit twee verschillende soorten bonen kiezen. Een beetje koffiekunst op Noorderzon dus.

Vegetarisch (en vlees) eet je bij Hoogeland catering

Vooral beroemd om hun saté op Noorderzon, maar sinds een jaar ook om hun oesterzwammen assortiment. De oesterzwambitterbal heeft zijn plekje al verdiend, maar dit jaar is er een nieuw gerecht toegevoegd: de oesterzwamragout met spelt. Leuk weetje is dat de oesterzwammen worden gekweekt op de Mikkelhorst in Haren (het dorp naast Groningen) op oud koffiedik. Vernieuwend, verrassend en bovenal een echte lekkernij voor de vegetariërs onder ons. Je vindt Hoogeland tegenover Zondag.

Waan je in Frankrijk bij Cut de Crêpe

Als ik zie/hoor/ruik dat Cut de Crêpe op een evenement aanwezig is dan kan ik het niet laten om er een crêpe te bestellen. Meestal ga ik voor de all time favorite: banaan met hazelnootpasta en soms voor de hartige met kaas en tomatenchutney (en soms ook een beetje spek). De crêpes worden recht voor je neus bereid en gloeiend heet geserveerd, je moet dus heel wat wilskracht bezitten om niet meteen een grote hap te nemen. Cut de Crêpe serveert echt de lekkerste Franse crêpes en je kan ze vinden aan de zijkant van het dok, aan de kant van de Kerklaan.

Patatje stoofvlees koop je bij Fleur&Jolien Cuisine

Al dat hippe festival eten, wat is er mis met een patatje? Helemaal niks, maar bestel er dan alsjeblieft het stoofvlees bij. Gemaakt van Groningse runderen die grazen achter de Hornbach (daarom hebben wij ze al gekscherend omgedoopt tot de Hornbach koeien), geserveerd met friet met truffelolie en parmezaan. De truffelolie is enigszins overbodig maar de parmezaan over de friet is echt een ontdekking! Probeer het zelf en ga naar de zijkant van het Dok, aan de kant van Mamamini.

5x eten op Noorderzon 2017

Ontdekt de Smaak van het Noorden bij Alu Alu

De Smaak van het Noorden is één van mijn favoriete cateraars in Groningen. Ze weten altijd heerlijke buffetten tevoorschijn te toveren en koken met lokale, duurzame ingrediënten. Dit jaar staan ze voor het eerst in het restaurant van Noorderzon: Alu Alu. Uiteraard heb ik het voor jullie voorgeproefd en ik kan zeggen, als het je nog lukt om een plekje te reserveren dan zou ik dat zeker doen! Zowel voor de vlees eter, de visliefhebber en de vegetariër is er iets lekkers, dus geen reden om niet te komen.

Er staan nog veel meer eettentjes op Groningen die ook lekker eten serveren, maar dit zijn de vijf die er voor mij dit jaar uitspringen. Noorderzon is nog tot en met zondag 27 augustus in het Noorderplantsoen te bezoeken. Wat is jouw favoriet?