Afgelopen week kocht ik mijn eerste meloen van het jaar op de markt. Hij rook heerlijk zoet en kostte me maar 99 cent. Toen die eenmaal op mijn fruitschaal lag rees er ineens een vraag bij mij op. Hoe groeit een meloen eigenlijk? In een boom, een struik, is het een plant? Ik was er sowieso van overtuigd dat ze in een warm land moesten groeien, meloenen uit Nederland, nee dat kon niet. Na een speurtocht op internet kwam ik achter de waarheid van meloenen. Lees verder om meer over meloenen te weten te komen, want weet jij waar meloenen vandaan komen?
Meloenen zijn al duizenden jaren bekend in het Midden-Oosten en ook de Grieken en Romeinen smulden er al van. Pas in de 15e eeuw bracht Karel VIII de meloen mee naar het noorden van Europa en in de 17e eeuw onder Lodelwijk XIV verscheen de meloen in de koninklijke groentetuin
Meloenen zijn familie van de komkommer en zijn geen fruit maar groente. BAM, zo, twee schokkende feitjes tijdens het begin van mijn speurtoch. Toch is het eigenlijk is niet eens zo raar, ze bestaan voornamelijk uit water met zaadlijsters in het midden en in plaats van dat ze recht zijn zoals een komkommer is deze rond. Er zijn een viertal meloenen te onderscheiden:
- De Cantaloupe meloen: vernoemd naar een gehuchtje in de buurt van Rome genaamd Cantalupo. Ze zijn rond of iets afgeplat van vorm en zijn aan de buiten verdeel in segmenten of bedekt met wratachtige knobbels. De meloen
en zijn grijsgroen van kleur en het vruchtvlees is geel tot oranje van kleur. - Gladde meloenen: de honing- of suikermeloen. Deze meloensoort moet lang rijpen en wordt daarom voornamelijk in de winter gegeten. De schil is geel tot lichtgeel en het vruchtvlees is heel lichtgroen
- Netmeloenen: ze heben een kurkachtige lichtbruin of wit netwerk op de schil en de schil zelf is glad of gesegmenteerd. Het vruchtvlees is groen. Voorbeeld hiervan is de galia meloen
- Ogenmeloenen: dit is een kruising tussen een cantaloupe meloen en netmeloen
Meloenen kunnen dus gewoon in Nederland groeien, wel onder glas uiteraard maar Hollandse meloenen bestaan! Dat was toch wel echt DE ontdekking voor mij. Meloenen groeien aan planten, een beetje zoals courgettes en pompoenen. Geen meloenenbomen dus, alhoewel één foto mij wel aan een meloenenboom deed denken:
Meloenen zijn rijp als ze heerlijk zoet ruiken en meegeven aan de onderkant als je er zachtjes in drukt. Voel je dus geen rare snuiterd als je in de supermarkt een meloen tegen je neus duwt, ruik je niks zoet leg hem dan maar weer terug. Heb je wel een heerlijke zoet ruikende meloen op de kop weten te tikken, bewaar hem dan op de fruitschaal. In de koelkast gaat al snel een deel van de smaak verloren. Heb je een halve meloen over, bewaar deze dan wel in de koelkast maar met folie erover. Meloenen geven namelijk een sterke, zoete geur af en dit kunnen andere producten in je koelkast snel opnemen.
Maar wat moet je nou met je meloen doen? Je kan hem gewoon zo opeten natuurlijk, heerlijk op een warme zomerse dag. Heb je rauwe
ham in je koelkast liggen, wikkel dan stukjes van je meloen erin; dit is een super klassieker. Ook in een frisse zomersalade is er altijd wel een plekje voor je meloen. Aan de barbeque? Gril dan een lekker stukje meloen. Of maak je eigen sorbetijs, er is zoveel dat je met meloen kan doen! Wat is jou ultieme meloenrecept?