Moestuinieren

Houtje touwtje moestuin

Een moestuin hebben hoeft niet duur te zijn, als je tenminste niet het nieuwste van het nieuwste wilt. Als je tevreden bent met functionaliteit dan kom je een heel eind met wat ik noem, een houtje touwtje aanpak. Loop mijn moestuin in of mijn woonkamer en je ziet wc-rollen, eierdozen, bierblikjes en eetstokjes een tweede leven leiden. Naast het feit dat het leuk is om in alles een moestuinfunctie te zien, is het ook nog eens super duurzaam. Lees verder om mijn houtje touwtje moestuin stijl te ontdekken.

Zaden verzamelen ‘houtje touwtje stijl’

Er is niks leukers dan in de winter de (online) zadengids van de verschillende zaadhandelaren door te bladeren. Ik voel me als een kind tijdens Sinterklaas, toen ik mocht aankruisen in de speelgoedtijdschriften wat ik zou willen hebben. Zaden kopen is een hele investering, maar dit kan een stuk goedkoper. Ik vraag voor mijn verjaardag dan ook vaak zaden en cadeaubonnen voor tuinwinkels zodat ik ‘goedkoop’ aan mijn zaadjes kom. In de maanden maart/april vinden er veel zadenruildagen plaats, wel moet je hiervoor vaak zelf ook zaden ter ruil aanbieden, dus een kleine collectie aanleggen is aan te raden. Na een eerste jaar moestuinieren kan je ook veel eigen zaden oogsten van je planten, heel makkelijk zijn bijvoorbeeld de peulvruchten en (eetbare) bloemen als oost-indische kers en goudsbloem. Zit je op een moestuincomplex, schroom dan niet om de buurman om een stekje te vragen van bijvoorbeeld zijn rabarber of framboos. Deze groeien zeer gemakkelijk en zijn bijna zonde van je geld om ‘nieuw’ aan te schaffen in het tuincentrum.

Plantjes opkweken ‘houtje touwtje stijl’

Je kan het natuurlijk professioneel aanpakken met zaaipluggen, kweekkasjes of stektrays. Of je spaart wc-rolletjes, eierdozen en oude kranten.De wc-rolletjes knip je aan 1 kant een centimeter in en vouw je naar binnen, vul het rolletje met stekgrond of potgrond en het zaaien kan beginnen. Of je pakt een eierdoos, vult de vakjes met grond en stopt er per vakje een zaadje in. Wil je het toch een klein beetje professioneel aanpakken, dan koop je voor een paar euro bij de Dille en Kamille een zogenaamde ‘potjesmaker’, waarmee je een stuk krant omtovert in een klein kweekpotje. Al deze drie methodes zijn super simpel, ook omdat je als het plantje klaar is om in de grond gestopt te worden, de wc-rol, het krantenpotje en het eierdoosje zo in de grond stopt. Het papier vergaat vanzelf in de grond zonder dat dit schade aan de bodem toebrengt. Recyclen to the max!

Planten ‘houtje touwtje stijl’

Als je aan het zaaien bent weet je vast nog wel wat je gezaaid heb. Maar weet je dat een week later ook nog? Misschien denk je eerst van wel, maar de ervaring leert dat het verstandig is om alles op te schrijven wat je waar en wanneer doet. Hier kan je dure naambordjes voor kopen of je verzameld in de zomer ijsstokjes of nodigt vrienden uit voor een sushi avond en bewaart de eetstokjes. Op de ijsstokjes schrijf je gemakkelijk met watervaste stift de naam van het plantje. Aan het eetstokje bevestig je gemakkelijk een papiertje of pleister met de naam van het plantje en steek je in de grond. Ben je creatiever van aard, dan kan je naambordjes kleien en afbakken of stenen beschilderen. Het is een eenmalige (tijds)investering omdat de bordjes jaren mee kunnen gaan.

Planten ondersteuning ‘houtje touwtje stijl’

Niet alle planten kunnen zelfstandig hun hoofd overeind houden. Denk vooral aan de peulvruchten zoals doperwten, kapucijners en de verschillende klimbonen. Zij zijn een klein beetje hulp nodig om goed te kunnen blijven groeien. Je kan bij het tuincentrum een rek van gaas kopen of andere ‘klimrekken’. Of je haalt wat kippengaas en wat bamboestokken of andere plankjes en knutselt zelf wat in elkaar. Zo had ik op de tuin nog een rol gaas liggen en wat dunne plankjes, ik bond het gaas vast met een stukje touw aan  het plankje, stak het plankje de grond in en tadaa, de doperwten hadden een klimrekje. Voor de klimbonen zijn bamboestokken de ultieme uitkomst, je kan er prachtige stellages van maken waar de planten zich fijn omheen kunnen wikkelen. Of heb je nog een kapot wasrekje liggen of een ander stuk materiaal waar de planten zich aan vast kunnen hechten? Gooi het dan niet weg maar hergebruik het in de tuin.

Planten bescherming ‘houtje touwtje stijl’

Niet alleen wij genieten van de planten, ook de vogels, eenden, slakken en andere dieren zijn groot fan van de moestuin. Er zijn een heleboel (dure) materialen op de markt om je planten te beschermen. Niet allemaal even milieu- en diervriendelijk en vaak ook niet vriendelijk voor de portemonnee. Het is altijd wel een beetje vechten tegen de bierkaai in de moestuin en je moet ook accepteren dat de dieren mee-eten van jouw plantjes. Maar uiteindelijk wil jij toch als winnaar uit de bus komen, dus heb ik hier wat houtje touwtje tips.

  • Vogels pikken graag een besje mee, daarom kan je je fruitstruiken beschermen met een net. Maar dat net zal niet altijd de vogels ervan weerhouden een poging tot te doen. Vervelend wordt het dan als de vogel vast in het net blijft zitten, daarom is het verstandig om goed aan te geven dat er een net om de struik zit. Hier kun je heel simpel in repen gescheurde, stevige, plastic zakken voor gebruiken. Door de wind zullen deze gaan wapperen en veel vogels zullen niet in de buurt van dit wapperende plastic durven te komen. Ook bewegende bierblikjes zullen veel vogels op afstand houden, bind een touwtje aan het lipje van een leeg blikje bier en bind dit touwtje weer aan het net of ergens anders in de buurt van het net vast. Deze twee methodes werken niet alleen bij netten maar ook bij alle andere gewassen die je wilt beschermen tegen vogels. Zet een (bamboe)stok in het veld en bindt hier de tas of het blikje bier aan vast.
  • Slakken zijn misschien wel de grootste plaag in de moestuin en zijn mijn aartsvijand nummer 1. Ik heb zoveel methoden om ze te weren en toch kan ik niet voorkomen dat er plantjes sneuvelen. Maar iets is beter dan niets en daarom blijf ik zaagsel rondom de kleine plantjes strooien als barricade. Leg ik stro tussen de ‘volwassen’ planten omdat slakken er niet van houden om zich over ‘prikkelige’ grond te bewegen, graaf ik glazen potjes in de grond en vul deze met bier als val en zet ik open gesneden plastic flessen als ‘stolp’ en mini-kasje over (sla) plantjes. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit in de tuin, maar het voorkomt dat ik met allemaal gif in de tuin moet strooien. Ik probeer gif te vermijden, maar ik ontkom er uiteindelijk toch vaak niet aan om een pak ‘Escar-go’ aan te schaffen en dit alsnog tussen de planten te strooien. Want uiteindelijk is het toch wel fijn als je iets kan oogsten na al het harde werken.

Oogsten ‘houtje touwtje stijl’

Het is eindelijk zo ver, je kan gaan oogsten! Slim is het om gedurende het hele jaar de (plastic) bakjes van groenten, fruit en de chinees te bewaren. Of wat dacht je van papieren zakken voor de kruiden en bladgroenten, zo neem je je oogst gemakkelijk mee naar huis en/of geef je het mee aan familie en vrienden. Ga je je oogst verder verwerken tot jam, gelei, chutney of ga je groenten wecken, dan heeft het nut om glazen (groente) potjes te bewaren.

En dan is de cirkel rond! Dit is hoe ik op dit moment mijn moestuin draaiende hou zonder al teveel geld eraan kwijt te zijn. Heb jij nog goede tips om zo groen mogelijk te tuinieren? Deel ze dan in de comments!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s