Moestuinieren

Mijn moestuin: van 0 naar nu

Drie jaar geleden werd ik de gelukkige eigenaar van moestuin nummer 81 op het moestuincomplex Diverdoatsie aan de rand van het Stadspark. Een bijzonder moment, omdat ik vanaf toen gewoon de eigenaar was van een stukje aarde. Een stukje land waarop ik mijn eigen paradijsje kon gaan creëren. Onder al dat gras en onkruid lag potentie, ik zag het meteen, tijd om de handschoenen aan te trekken en te graven naar het zwarte goud. Want ‘mien toetje’ is echt een schat, vol met verrassingen en uitdagingen. Ga je mee schatgraven?


Jaar 1

14 februari kreeg ik de sleutel, gewapend in winterkleding ging ik het gras en onkruid te lijf. Met de hand trok ik alles uit de grond en creëerde ik zes traditionele vruchtwisselingsvakken. Heel wat uren gingen daar in zitten om de tuin vorm te geven, 360m2 is best wel veel kan ik je vertellen. Met de weinige tuinierervaring die ik bezat maakte ik een voorzichtige inschatting, als 50% van de oogst zou lukken had ik een succesvol jaar. Mijn buurman was sceptisch, ik als jonge vrouw alleen zo’n grote tuin? Mooi dat ik hem heb weten te verrassen! Mijn eerste jaar was een topjaar, natuurlijk ging niet alles zoals verwacht en uiteraard groeide het onkruid harder dan ik het gewild. Maar de opbrengst was zeker meer dan de verwachte 50 procent. Ik had zelfs zoveel dat ik courgettes, kroppen andijvie, blauwe bessen en meer kon weggeven aan vrienden en familie. Ik leerde mijn tuin kennen; welke vakken het best gelegen waren, waar de muizengangen zich bevonden en dat pispotjes (haagwinde) mijn grootste plaag waren. Vol goede moed dekte ik mijn vakken af voor de winter en begon ik mij klaar te maken voor jaar 2.

Jaar 2

De tuinplanning lag klaar, de zaden gesorteerd maar toen kwam daar ons nieuwe huis. Een jaar lang waren we opzoek naar een nieuwe woning, want de studio van 35m2 was toch wel erg krap aan het worden met z’n drietjes. (Ik, mijn vriendin en kat Bridget) Het leek een onmogelijke opgaaf maar toen ineens, via via, dankzij Facebook en WhatsApp hadden we ineens in een week een nieuwe woning. Met een kleine tuin op het zuiden, feest! De moestuin zei ik zeker geen vaarwel, want met een kat die de achtertuin verwelkomde als kattenbak XL leek mij dat geen sterke zet. Toch verloor ik de moestuin in het Stadspark een beetje uit het oog. De verhuizing vond plaats in de maanden april en mei, DE maanden waarin het moet gebeuren in de moestuin. Ik had al wel tuinbonen en doperwten gezaaid, maar die werden steeds opgegeten door de muizen en vogels. Ik zaaide nog wat andere groenten, maar met de gigantische droogte in de zomer kwam daar ook weinig van terecht. Gelukkig produceerden de fruitstruiken en bomen volop en ging ik niet helemaal met lege handen naar huis. Wel tierde het onkruid welig, stond het gras op de paden bijna kniehoog en kreeg ik mailtjes van de moestuinvereniging dat ik mijn tuin in degelijke staat moest brengen. Mijn tweede jaar was niet een voor in de boeken.

Jaar 3: nu

Ondertussen wonen we met veel plezier in onze nieuwe huis, heb ik stabiel werk en een moestuinplan op papier gezet. Ik heb het gevoel dat ik nu pas echt snap hoe mijn tuin ‘werkt’ en heb daarop de indeling van de tuin dit jaar aangepast. De zes vakken die ik in jaar 1 gemaakt heb, laat ik in elkaar overvloeien waardoor ik een veel groter speelvlak heb. Misschien saai en vooral recht-toe-recht-aan op het eerste gezicht, maar ik wil meer versterkende bloemen en planten er tussen zetten en meer vruchtwisseling laten plaatsvinden. Een soort permacultuur-in-the-making, als experiment. Experimenteren doe ik dit jaar graag, ik kreeg kruisbesstekken van de buurvrouw en nam zelf stekken van mijn zwarte bes. Ik zette knoflook tussen de aardbeien, plantte daslook op een vergeten stukje en legde een nieuw stukje tuin aan voor eetbare/medicinale bloemen. Dit jaar betrek ik zelfs mijn achtertuin aan huis bij mijn moestuinplan. Ik moet toch gebruik maken van het feit dat we een tuin op het zuiden hebben die vol in de zon staat, iets waar tomaten en paprika’s van houden. Dus wordt een klein stukje tuin ingericht voor deze groenten, evenals de bloembakken die gevuld worden met kruiden en de framboos die ik tegen de schutting probeer te laten groeien. Dus dit jaar heb ik geen 360m2 maar bijna 400m2 moestuin en dat ga ik lekker allemaal zelf doen.

Een gedachte over “Mijn moestuin: van 0 naar nu”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s