DIY

DIY ~ wasmiddel

Er zijn van die dingen waar je nooit echt bij stil staat zoals, wat zit er eigenlijk in mijn wasmiddel? Zou je dat ook zelf kunnen maken? Het idee spookt al langer door mijn hoofd, mijn eigen wasmiddel maken. Zo moeilijk kan het niet zijn en Google geeft mij daarin gelijk. Ik blijk zelf alles er al voor in huis te hebben, al maanden lang. Wat heeft mij er dan van weerhouden om het te maken? Tijd voor een blog over je eigen wasmiddel maken en de verrassende vraagstukken die daarbij komen kijken.


Het is toch eigenlijk gek dat je een fles vloeistof koopt met een lijst aan bestanddelen die je niks zeggen, je dit vervolgens in een machine gooit met je kleding welke je weer draagt. Zonder er ooit maar bij stil te staan of al die stoffen wel nodig zijn, wat die stoffen überhaupt doen en wat de consequenties hiervan zijn voor jezelf en het milieu. Ondertussen is het bekend dat er veel microplastics in het milieu terecht komen door het wassen van kleding.¹ Ondermeer door de synthetische stoffen waar kleding tegenwoordig veelal van gemaakt is maar ook door het wasmiddel dat je gebruikt. Maar het milieu is niet de enige reden waarom ik nieuwsgierig ben naar zelfgemaakt wasmiddel. Zelfvoorzienend leven is een droom die ik nastreef en daarbij hoort ook je eigen wasmiddel maken. Waarom heb ik dat niet veel eerder gedaan?

Ten eerste gemak, een fles wasmiddel is zo gekocht. Als ik dan al op het punt stond om het te gaan proberen omdat ons wasmiddel bijna op was, had mijn vriendin alweer een nieuw voorraadje gehaald en zo geschiedde, geen eigen wasmiddel. Maar misschien wel een even belangrijke reden om het niet te doen; het enorm hoge hippie-gehalte. Het alom bekende stemmetje in mijn hoofd, ‘wat zouden anderen daar wel niet van vinden.’ Raar, dat sowieso, maar wat maakt dat eigenlijk uit? Als ik er gelukkig van word om mijn eigen wasmiddel te maken, dan moet ik dat toch gewoon doen. Geluk zit nou eenmaal in de kleine dingen, haha. Dus afgelopen weekend was het wasmiddel bijna op en toen heb ik vlug een pan met 5 liter water op het vuur gezet, de zeep geraspt, soda in een kom gedaan en heb ik als een ware tekenfilmheks in een pan vol met bubbelend paars water staan roeren. Stiekem wilde ik dus al veel eerder wasmiddel maken en bewaarde ik de lege flessen, welke nu goed van pas kwamen. Met 5 liter wasmiddel op voorraad was het te hopen dat het werkte, gelukkig was er een wasmand vol was en met het heerlijke zomerse weer dit weekend kon ik eens even goed de huisvrouw uithangen. Nog nooit had ik zo’n zin om de was te doen, want zou mijn wasmiddel wel werken?

‘Huh, de vloeistof is ineens heel dik geworden en is niet schenkbaar, hoe kan dat nou weer?’ Beteuterd kijk ik in de fles met zelfgemaakt wasmiddel. ‘Misschien even schudden’, dat werkt. Ik vul een dopje met het wasmiddel en giet het in het vakje, nog een scheutje azijn en hop, het eco-programma van 30 graden aan en over 50 minuten weet ik of het werkt. Het wasrek staat buiten klaar en vol spanning haal ik de was uit de machine. ‘Hmm, zo sterk als het wasmiddel rook naar lavendel (ik had marseillezeep met lavendelgeur gebruikt) zo weinig ruikt de was naar lavendel.’ Maar het ruikt in ieder geval fris en met het drogen in de buitenlucht komt er die heerlijke schone wasgeur in. Het lijkt erop dat de missie geslaagd is. Zelfvoorzienende hippie in spe is gelukkig met haar zelfgemaakte wasmiddel en dat is wat telt.

Wasmiddel recept

voor 5 liter wasmiddel

  • 5 liter water
  • 80 gram marseillezeep (te koop bij oa Dille&Kamille)
  • 100 gram fijn soda
  • eventueel etherische olie voor een frisse geur
  1. Breng het water aan de kook en rasp ondertussen de zeep.
  2. Voeg de zeepsnippers en soda toe aan het kokende water en roer totdat alles opgelost is.
  3. Voeg eventueel de etherische olie toe naar ‘smaak’ en laat de vloeistof afkoelen.
  4. Gebruik eventueel oude wasmiddelverpakkingen en vul deze met je eigen gemaakt wasmiddel. Het kan dus zijn dat je wasmiddel na het afkoelen een wat vastere substantie is geworden, schudt de fles dan even voor gebruik.

¹ Bron: https://www.plasticsoupfoundation.org/2017/11/miljoenen-microvezels-afvalwater-per-wasbeurt/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s