DIY

Daslook pesto

Tot voor kort stond het plantje Daslook nog op de rode lijst en mocht je deze onder geen beding plukken of uitgraven. Hele parken werden overgenomen door dit interessante kruid en de ban werd opgeheven. Ik leerde dit knoflookachtige plantje kennen op een wildplukwandeling van Groene Avonturen. Het Stadspark in Groningen stond er vol mee, als je maar wist waar te kijken. Daarom trok ik afgelopen week de wandelschoenen aan en begaf ik mij met mijn rugtasje naar het Stadspark.

Het voelt enigszins onwennig, zo’n ‘plantenjacht’ . Wat moeten de andere mensen wel niet denken, wat als iemand er wat van zegt? Enigszins schuchter kijk ik om mij heen, open ik mijn plastic tas en pluk snel wat blaadjes. ‘Niet de blaadjes dicht bij het pad, daar kunnen honden overheen hebben geplast’, hoor ik Marin nog zeggen. ‘Niet teveel plukken, er moet ook wat overblijven voor de plant om te overleven en voor eventuele wildplukkers die na mij komen.’ Maar wat is teveel? Mijn plastic tasje is ondertussen met een bodempje gevuld, zal dat genoeg zijn voor een potje pesto? Ineens zie ik mensen aankomen en vlug pak ik mijn plastic tas in en loop snel verder. ‘Tjonge, ik zie er vast nu heel verdacht uit.’ schiet er door mijn hoofd. ‘Lekker ontspannend dit hoor, not’. Ik loop verder door het Stadspark en kom weer een veld vol daslook tegen, ik kan het niet laten en pluk toch nog een paar extra blaadjes. Voor het geval ik niet genoeg heb voor de pesto. 

Eenmaal thuis bleek ik een prima hoeveelheid te hebben voor een potje pesto en had ik alle andere ingrediënten ook al in huis. Dat verloren zakje cashewnoten kwam nu heel handig van pas, de parmezaanse kaas lag zoals altijd in de koelkast en zonnebloemolie is vaste voorraad. Wat peper en zout en wauw, smaakexplosie! Dit is pas het voorjaar proeven en was het ongemakkelijke wandelingetje door het Stadspark meer dan waard.


Daslook pesto

voor +- 250ml

  • 80 gram daslook
  • 100 gram noten
  • parmezaanse kaas
  • zonnebloemolie
  • peper en zout
  1. Was de daslook en dep goed droog.
  2. Maal de noten met de olie en kaas voor in een keukenmachine
  3. Voeg de daslook toe en draai tot jouw favoriete substantie
  4. Voeg peper en zout naar smaak toe en bewaar in een afgesloten potje in de koelkast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s