Groene Avonturen

Fattoria Valle Magica: mijn avontuur

Verscholen tussen de bergen in de Italiaanse Abruzzo hebben Ninke en Ralph hun droom waargemaakt. Na een hobbelige tocht over een lange oprijlaan bestaande uit kiezel, stenen en gaten openbaarde zich daar aan het einde een boerderij zoals je die alleen kent uit de geschiedenisboeken. Mijn ‘Workaway’ avontuur in de magische vallei kon beginnen.

Workaway 

Al een aantal jaar maalde het door mijn hoofd, werken op een boerderij in Italië. Om mijn horizon te verbreden, uit mijn gewone dagelijkse leven te stappen en om de zomer te verlengen. (We moeten wel eerlijk blijven, wie wil er nou niet in september in een korte broek buiten aan het werk zijn?) Altijd was er wel een reden om het vooral niet te doen; hoe doe ik dat met de huur, mijn werk, de kat? Ik bleef het maar uitstellen tot ik er op een dag genoeg van had, er is altijd wel een reden om het niet te doen. Dus begon mijn online zoektocht die al snel eindigde op de vrijwilligerswebsite Workaway. Binnen een week had ik een adres en waren de vliegtickets geboekt. Tijd om kennis te maken met de Boston familie van Fattoria Valle Magica.

2018-10-06 13.12.16-2

Meet the Boston Family

Je moet wel een beetje gek zijn om een overwoekerd stuk land te kopen met een oude ruïne dat ooit dienst deed als boerderij in een verlaten vallei in Italië. Het avontuur van de Boston familie had niet misstaan in een ‘Ik Vertrek’ aflevering. (Maar dan wel een aflevering waar je met een klein gevoel van jaloezie naar kijkt.) De Nederlandse Ninke en Ierse Ralph en hun 4 kinderen waren het westerse leven zat. Hij had een hoge functie binnen het Amerikaanse bedrijf Amazon en was veel van huis. Na gewoond te hebben in Nederland, Noord-Ierland en Bratislava was de maat vol. Italië werd de laatste bestemming, om daar een boerderij te creëren waar duurzaamheid centraal stond en waar anderen van konden meegenieten. Fattoria Valle Magica was in 2015 een feit.

geit

Het leven op Fattoria Valle Magica

Fattoria Valle Magica is geen standaard productie boerderij, hier vind je dieren die je honderd jaar geleden ook had kunnen tegenkomen in de regio. Zoals de Grigentana geiten met hun imponerende gekrulde hoornen die tegenwoordig de status ‘bedreigd’ dragen. Of het uit de vijftiende eeuw afkomstige schapenras Gentile di Puglia waarvan er ooit meer dan 500.000 waren en nu nog maar 15.000. Deze oude rassen zijn verdwenen voor een reden, ze zijn te goed aangepast aan het ruige bestaan in de bergen van de Abruzzo. De robuuste dieren groeien langzaam, ze leven op schrale grond maar weten daar toch de benodigde voedingsstoffen uit te halen. Ideaal zou je denken, maar voor een moderne boer gaat dat allemaal te langzaam. Liever zet hij ze in een stal met veel voer waar ze snel groeien. Op Fattoria Valle Magica is geen stal te bekennen, alle dieren lopen buiten, 24/7, 365 dagen rond, zoals dieren altijd hebben geleefd.

2018-09-21-18-38-29.jpg

 

Proeven van het ouderwetse boerenbestaan

Elke ochtend hielp ik mee om de boerderij te openen, eerst hooi naar de schapen en de geiten, water naar de biggen en de eenden, alle kippen voeren, de konijnen voorzien van water en voer en dan de grote taak: de varkens voeren. De varkens vormen het hart van de boerderij, het vlees is in die drie jaar in de wijde omtrek beroemd geworden. Ninke en Ralph zijn één van de vier boeren die het traditionele ras van de Abruzzo fokken: de Nero D’Abruzzo. Geroemd om hun smaak en het vet dat letterlijk smelt op je tong, dit is varkensvlees zoals je het nog nooit eerder hebt geproefd. Twee keer per dag gingen we op pad met twee kruiwagens, elk vol met 50 kilo zakken varkensvoer, de berg af het bos in. Scharrelend op de berghelling, waren drie groepen met varkens die ons elke ochtend en avond luid en enthousiast ontvingen. Dankzij de varkens heb ik mijn armspieren kunnen trainen, want ik heb in die 3.5 week dat ik er was heel wat emmers voer over de omheining gegooid en heel wat tripjes de berg af en op gemaakt met zware kruiwagens.

2018-10-06 08.02.58.jpg

The circle of life

Al snel werd ik geconfronteerd met het harde boerderijleven want ook de dood is nooit ver weg. Er overleden dieren maar er werden ook nieuwe dieren geboren. Zoals mijn beste vriendin zei, je zit midden in ‘the circle of life’. Dat liet de geboorte van een nieuw nestje puppy’s als de beste zien. De moeder had op onverklaarbare wijze een grote wond opgelopen waardoor Ralph een eind aan haar leven heeft moeten maken. Daar lagen dan vier puppy’s op een hoopje, drie dagen oud zonder moeder. Of ik de zware taak op mij durfde te nemen, natuurlijk zei ik daar geen nee tegen. Gelukkig was er een andere moederhond met grote puppy’s die nog melk produceerde en die het accepteerde dat ik de puppy’s aanlegde. Elke 2 uur ging mijn wekker (behalve s’nachts) en moest ik opzoek naar Wolfie. Wolfie werd mijn beste vriendin en de puppy’s groeiden als kool. Behalve eentje, zijn navel groeide niet dicht en na overleg met mijn zusje werd duidelijk dat hij hoogstwaarschijnlijk een navelbreukje had. Dat was echt mijn zwaarste moment op de boerderij, want er was niks aan te doen behalve wachten totdat hij zou inslapen. Het wachten totdat hij zijn laatste adem uitblies was slopend en toen hij eindelijk overleden was heb ik toch wel even zitten janken. Stomme ‘circle of life’.

2018-09-17 17.14.38.jpg

Ervaring om nooit te vergeten 

Drie en een halve week heb ik in een klein paradijsje geleefd, heb ik mogen proeven van een boerenbestaan zoals wij die alleen nog kennen uit de geschiedenisboeken. Het leven was simpel op Fattoria Valle Magica maar nooit saai. Er was routine maar tegelijkertijd bracht elke dag iets nieuws. Mijn allereerste Workaway ervaring was er een om nooit te vergeten. Het heeft mij de motivatie en inspiratie gebracht om weer aan de slag te gaan met mijn website. Om het verhaal van de boeren te vertellen, de makers van ons voedsel,  zoals Ninke en Ralph het verhaal van hun boerderij vertellen aan hun bezoekers. Omdat het jammer genoeg verhalen zijn geworden die wij niet meer kennen. Ninke en Ralph, nogmaals, bedankt dat ik voor heel even deel uit mocht maken van jullie leven. Dat ik heel even mocht leven in jullie magische vallei, een ware droom.


Meer info

Workaway is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie, niet alleen voor boerderijwerk. Je betaalt een jaarlijkse bijdrage van €20 en krijgt vervolgens toegang tot iedereen die hulp zoekt. Je betaalt zelf je reiskosten en andere uitgaven maar in ruil voor jouw hulp ontvang je een slaapplek en eten. Meer info: www.workaway.info 

Wil je zelf ook het leven op Fattoria Valle Magica ervaren, dit is hun Workaway pagina.

Fattoria Valle Magica 

Località Ponte Amaro

67020, Carapelle Calvisio, L’Aquila, Italy

https://www.vallemagica.com/

https://www.facebook.com/fattoriavallemagica

2 gedachten over “Fattoria Valle Magica: mijn avontuur”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s