De verhalen

Boktober 2018

De maand oktober is door de Nederlandse biologische geitenhouders omgedoopt tot boktober. Niet alleen omdat de bockbiertjes zo heerlijk smaken bij het bokjesvlees, maar ook om aandacht te vragen voor deze mannen. Want mannen in de vleesindustrie zijn van weinig tot geen waarde en dat merken de bokjes maar al te goed.

Bokjes als bijproduct

We zijn in Nederland massaal aan geitenkaas verknocht geraakt maar van geitenvlees moeten we nog maar weinig hebben. Het vervelende is alleen dat voor de geitenkaas alleen de vrouwtjes van belang zijn. Toch is de kans op een bokje bij de geboorte 50/50. Bokjes zijn een bijproduct van de geitenmelk- en kaasindustrie en worden vaak vergeten. Letterlijk vergeten omdat we ze zo snel mogelijk op transport naar het zuiden zetten. Velen van ons zijn zich er niet eens van bewust dat dit zich afspeelt in Nederland want wie heeft er ooit geitenvlees in de supermarkt zien liggen?

Geit versus schaap

Geitenvlees is niet hetzelfde als schapenvlees en toch trekken mensen een vies gezicht bij het horen van het woord geitenvlees. De associatie met een sterke geur en smaak die door de gemiddelde Nederlander niet als plezant ervaren wordt, omringd het woord geitenvlees. Toch is het vlees van een geit veel milder en kruidiger van smaak dan het bekende lamsvlees. Geitenvlees is mager en bevat minder cholesterol dan ander vlees. Omdat de bokjes op relatief jonge leeftijd geslacht worden is de bekende ‘bokkengeur’ in geen velden of omwegen te bekennen. Bokjesvlees heeft onterecht een slechte reputatie en dat proberen de geitenhouders in Boktober recht te zetten.

Boktober in Groningen

Heb jij de bockbiertjes al in de kast staan en durf jij het avontuur van boktober aan? Breng dan eens een bezoek aan Geitenhouderij Ter Veen en bestel het speciale boktober-vleespakket. Voor maar €12.50 ontvang je een pakket met bokworstjes, lamsbout en lamskoteletten. En als je er dan toch bent, neem dan ook een portie bokkenburgers mee naar huis, niks combineert beter dan bier en burgers.


Geitenhouderij Ter Veen

Zijlvesterweg 12

9746 TG Groningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s