Lokale verhalen

Wat is lokaal voedsel?

Gisteren werd ik geïnterviewd voor een wijkkrant over de Streekboer. Daar kwam een vraag voorbij die je meermaals hoort als je met duurzaamheid en voedsel werkt. Waarom zouden wij lokale producten moeten kopen? Veelal volgen de standaard antwoorden: minder milieubelasting, steunen van de lokale economie, weten waar je eten vandaan komt, met de seizoenen mee eten etc. De vraag die hier eigenlijk aan vooraf gaat is: wat is lokaal eten eigenlijk? Tijd voor een zoektocht.

Bij de Streekboer hanteren ze een grens van 40 kilometer hemelsbreed. Waarom die 40 kilometer? Waarom geen 50, 60 of zelfs 100? In een land als Amerika zouden ze je waarschijnlijk uitlachen, 40km? Dan heb je misschien net twee boeren te pakken bij wijze van spreken. Nederland is nou eenmaal een klein land in vergelijking met de rest van de wereld en het is eigenlijk niet zo gek dat wij een andere opvatting hebben over lokaal voedsel.

Met 3.5 uur rij je van Groningen naar Maastricht, maar ook van New York naar Baltimore. In Nederland doorkruis je praktisch het hele land in 3.5 uur, in Amerika ben je in 3.5 uur net 2 staten verder. Als we het in Nederland over lokaal voedsel hebben, dan hebben we het meestal over voedsel uit de provincie. Maken we hier de volgende definitie van: lokaal voedsel is voedsel dat in Nederland geproduceerd wordt. Wat gebeurd er dan? Is dit raar, of juist niet? De afstanden om het voedsel te vervoeren zijn relatief klein in vergelijking tot de rest van de wereld. Het wordt pas raar als Amerika dat zou zeggen, zij zijn 250 keer groter dan Nederland en het voedsel zou dus bizarre afstanden moeten afleggen om bij alle inwoners van Amerika terecht te komen. Afstanden die bizar genoeg dus ook daadwerkelijk afgelegd worden.

Lokaal voedsel is voor elk land, elk persoon weer anders. Als er de mogelijkheid is om lokaal voedsel uit een omtrek van 40 kilometer te halen, dan is dat alleen maar mooi. Maar wat als bepaalde producten niet of moeilijk verbouwd kunnen worden in die omtrek, mogen de asperges uit Limburg dan ook nog lokaal heten in Groningen? Moet je die producten eigenlijk überhaupt nog wel willen eten? Want hoe duurzaam zijn die asperges dan nog? Zoveel vragen die door het onderwerp lokaal eten worden opgeroepen, vragen die ik graag onderzoek.

Welke vragen heb jij omtrent lokaal voedsel? Ik zoek het graag voor je uit.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s