De verhalen

De boer en de antibiotica

Wie zou er nou nog vrijwillig kiezen om boer te worden, het is hard werken om vervolgens ondergewaardeerd te worden. Of om zelfs als een dierenbeul te boek komen te staan, want dat antibioticagebruik in de veeteelt, dat loopt de spuitgaten uit volgens de consument. Maar wat weet de consument daar nou van? Niks!

Eens in de zoveel tijd komt het terug in de media, het antibioticagebruik in de veeteelt en hoe dit de gezondheid van de mens aantast. Consumenten worden bang gemaakt en denken dat de keuze voor biologisch ze redt. Maar ook in de biologische veeteelt is antibiotica toegestaan, alleen gelden hier andere regels voor. Regels waaraan velen uit de gangbare veeteelt zich ook al houden. Want antibioticagebruik heeft verstrekkende gevolgen voor de boer.

Neem het voorbeeld van een koeienboer die ik laatst ontmoette. Zodra zij een koe antibiotica toedienen, kan alle melk worden weggegooid. Maar die koe moet wel gemolken worden en dus werken ze voor de afvalbak. Zonde geld en zonde tijd, één van de hoofdredenen waarom vele boeren helemaal niet van antibiotica houden. Het is een laatste redmiddel, net zoals in de menselijke geneeskunde. Soms wordt er daar nog makkelijker gebruik van gemaakt dan in de veeteelt zelf.

De boer die ik bezocht liet mij een sterk geurend blok ruiken, een kruidenpil waarvan een hoofdbestandsdeel sowieso knoflook moest zijn. Dit voeren zij een drachtige koe om het kalf alvast een vitamine en mineralen boost te geven voordat het geboren wordt. Niks geen preventief antibioticagebruik, gewoon puur natuur. Maar dat wordt dan weer niet verteld in de media en dus blijft het een strijd tussen de boer en de antibiotica. Aldus de consument.

Een gedachte over “De boer en de antibiotica”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s