KVW: roestige olijven

Het blijft toch een van mijn favoriete programma’s, de Keuringsdienst van Waarde. Elke keer weer weten ze de kijker te verrassen met misstanden in de voedselindustrie. Ditmaal was het de beurt aan de olijf en daar bleek een schimmig verhaal te spelen. Iets met roest en olijven.

Je hebt groene en zwarte olijven en soms zie je ook nog wel meer paars uitziende olijven in de supermarkt staan. De simpele vraag die gesteld werd was, wat is het verschil tussen een groene en zwarte olijf? De klantenservice medewerkers van verschillende supermarkten hadden hier duidelijk nog nooit bij stil gestaan en lieten hun fantasie los. Misschien was er een boom met alleen groene olijven en een andere boom met alleen zwarte olijven. Klinkt best logisch toch?

Logisch betekende niet automatisch juistheid, het had meer te maken met stadia van rijpheid. Groene olijven verkleuren naarmate ze rijper worden, maar nooit zijn alle olijven aan dezelfde boom tegelijk rijp. Maar als je wacht tot alle groene olijven zwart zijn, zijn de zwarte olijven alweer vergaan. Dus wordt alles tegelijk geoogst en heb je groene en zwarte olijven. Voordat ze eetbaar zijn ondergaan ze nog een bewerkingsproces en daar begint de hele oplichterij.

Het natuurlijke proces houdt in dat de olijven in water met zout gelegd worden en dit verminderd de bitterheid en maakt de olijf tot een ware delicatesse. Je kan je voorstellen dat groene olijven langer moeten liggen dan zwarte maar daar heeft de industrie geen tijd voor. De groene olijven worden van de zwarte gescheiden en gaan een bad in van bijtende soda (aka gootsteenontstopper) waarna ze gewassen worden met zuiver water waar extra lucht aan toegevoegd wordt. Dit proces zorgt voor natuurlijke oxidatie en maakt dat de groene olijf langzaam veranderd in een zwarte olijf. Als het ware verroest de groene olijf en tada, daar heb je groene en zwarte olijven in de supermarkt. Voor die zwarte betaal je uiteraard meer want die hebben een heel chemisch proces moeten ondergaan. Terwijl het in feite gewoon groene olijven zijn. Lang leve de supermarkt!

Kijk de aflevering via deze link terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s