De verhalen

Van beer naar salami

Ook de beer heeft niet het eeuwige leven, zeker niet als hij ook nog eens eenkennig wordt en de varkensboer voor een probleem zet. Want wat moet je nou met die nieuwe zeugen die gedekt moeten worden, maar waar de beer geen interesse in heeft. Dat komt je als beer dan zwaar te staan.

Een mannelijk varken wordt ook wel een beer genoemd, een vrouwtjesvarken heet een zeug, en de zeug moet gedekt worden door de beer om een biggetje te maken. Varkens zijn uitermate intelligent en en daarmee ook gevoelig. De beer van Waddenvarkens is een kolossaal beest en de titel schattig zal hij niet bij iedereen winnen. Hij had een heerlijk leven, in de modder met zijn zeugen, een ware harem had deze man opgebouwd. Maar juist dat betekende de nekslag voor hem. Hij werd eenkennig en wilde weinig weten van de nieuwe zeugen en dat is een probleem als je varkens fokt.

Edwin Spa, de boer vertelde mij dit verhaal een week geleden op de markt in zijn kraam. Niet lang daarvoor had ik de beer nog met eigen ogen gezien en nooit had ik er bij stil gestaan dat ook hij niet het eeuwige leven had. De opvolger was al bekend maar had nog even de tijd nodig om in topvorm te komen. Toch weerhield dit Edwin er niet van om zijn beer vanmorgen naar de slager te brengen. De medewerker die hem ontving stond zonder verwachtingen bij de trailer te wachten, totdat de laadklep naar beneden kwam. Hij wist volgens Edwin niet hoe snel hij achter het hek moest springen en zijn baas moest gaan halen. Ook deze was onder de indruk van het formaat van de beer en hij begeleide hem rustig naar zijn hok. De beer mag een dagje bijkomen van zijn avontuur op de trailer en dan is het toch echt gedaan voor hem.

Dan gaat Edwin aan de slag om het gehele dier te verwerken, tot salami. Het wordt een ware uitdaging, omdat Edwin dit nog nooit zelf gedaan heeft. Ik bewonder hem dat hij het helemaal zelf gaat proberen en ik hoop van harte dat het project beer-salami slaagt.

Wil je meer weten over waar de beer geleefd heeft? Lees dan mijn eerdere blog over Waddenvarkens hier.

Een gedachte over “Van beer naar salami”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s