Hoe groeit een vijg

Ons eten komt niet uit de lucht vallen, al lijkt het soms wel zo met het hedendaags, Westers voedselaanbod. Weet jij nog wel hoe jou eten groeit? Waar kiwi’s vandaan komen, hoe meloenen groeien en tot welk seizoen appels horen? Leer meer over de herkomst van je eten in mijn blogrubriek: Hoe groeit.. met vandaag in de hoofdrol, de vijg.

Vijgen uit Nederland

Denk je aan vijgen, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan een warm, mediterraans land. Waar je ze zo van de bomen plukt en uit het vuistje eet. Niet aan ons koude kikkerlandje, het land van de appels en peren en niet van de vijgen. Dan zal ik je nu verrassen, ook in Nederland kan je vijgen telen. Het is een fabeltje dat vijgen niet in Nederland zouden kunnen groeien. Het heeft wel wat meer voeten in de aarde en voor de commerciële teelt is het veel makkelijker om het uit de warme mediterraanse landen te halen. Maar als het je leuk lijkt dan kan een vijg prima in de achtertuin. Zolang hij maar genoeg zon krijgt en enigszins beschut staat, ook dan kan je genieten van je eigen vijgen.

Vijgen uit het buitenland

De vijg is een van de oudst bekende vruchten. Geschiedenis leert ons dat er al rond 9.000 voor Christus vijgen werden verbouwd. Voornamelijk in het Middellands zeegebied en dat is tot op de dag van vandaag terug te zien in de grootst producerende vijgenlanden. De lijst wordt aangevoerd door Turkije, daarna gevolgd door Egypte, Algerije, Marokko en Iran. Er bestaan vele rassen en daarmee vele soorten vijgen, paarse, groene, bruine, met een helder roze binnenkant of meer groenig vruchtvlees. De kleur zegt dan ook weinig over de rijpheid van de vrucht, beter kan je afgaan op hoe de vrucht aanvoelt in de hand.

Vijg

De vijg, een tragisch verhaal

Vijgen zijn het voorbeeld van een vlezige bloeiwijze. Je eet niet echt een vrucht maar een bloem. De bloemen van de vijgenboom groeien in tegenstelling tot normale bloemen binnenin het omhulsel dat wij kennen als de vijg. Elke bloem binnenin de peul produceert één mini-vrucht met één pitje. Als je naar een vijg kijkt, zijn al die kleine pitjes die je ziet dus een aparte vrucht! Normaal gesproken maakt de vijg pas bloemen na bevruchting door de galwesp. De vrouwtjeswesp werkt zicht een weg naar binnen, waar zij tijdens de tocht haar vleugels en voelsprieten verliest door de nauwe doorgang. Eenmaal binnen kan ze er niet meer uit, ze legt haar eitjes en wordt vervolgens helemaal verteerd door de bloem. Dat is pas een heldhaftig en tragisch leven leiden! Omdat de galwesp in Nederland niet voorkomt zijn er vijgenbomen ontwikkeld die vrucht maken zonder dat daar bevruchting aan te pas komt. Een minder tragisch verhaal voor de Nederlandse vijgen dus.


Bronnen:

2 gedachtes over “Hoe groeit een vijg

    1. Wat leuk! Eet je dan ook vaak verse vijgen?

      Dat van de wesp is wel een beetje zielig inderdaad, maar er bestaan dus niet bomen die geen bevruchting van een wesp nodig zijn. Iets diervriendelijker. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s