3 kookboeken voor duurzame mensen

Kookboeken genoeg, maar waar vind je de boeken die een duurzame insteek hebben? Waar de auteur bewust bezig is geweest met de recepten en de herkomst van producten. Waar gekookt wordt met seizoensgroenten, ongewone ingrediënten of waar je tips en tricks krijgt over het bewaren en verwerken van voedsel. Zelf heb ik drie lievelingsboeken en die deel ik graag met jullie.

  • Leafs door Carola de Kanter 

‘Vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin’ leest de ondertitel van het boek Leafs. Veel duurzamer ga je het niet krijgen. Dit prachtig vormgegeven boek staat vol met mooie sfeerfoto’s van de moestuin van de auteur en heel veel recepten. Carola de Kanter heeft Leafs logischerwijs ingedeeld op de seizoenen en deelt daarnaast ook tips voor de verschillende jaargetijden in de moestuin. Verwacht recepten met typische ingrediënten als vlierbes, Oost-Indische kers en meer traditioneel moestuinfruit als stoofperen en appels. Ook als je geen moestuin hebt zal je blij worden van Leafs want er staan een heleboel interessante, lekkere recepten in waar je duurzame hart sneller van gaat kloppen.

leafs

  • Van-kop-tot-kont-chef door Nel Schellekens

Ook als je vlees eet kan je dit duurzaam doen, dat bewijst chef-kok Nel Schellekens in haar boek Van-kop-tot-kont-chef. Recepten met runderkloten, hanenkammen en varkenswangen, dit boek is niet voor de bange eters. Nel Schellekens is ervan overtuigd dat als je een dier dood, dat je er ook alles van moet gebruiken. Dat alles komt ook terug in haar boek Van-kop-tot-kont-chef. Niet alleen alles van een dier moet gegeten worden, ook alles wat de natuur aan eetbaars biedt. ‘Van schil tot pit’ is ook te lezen op de cover, dus ook recepten met paardenbloemen, wijnblad en courgettebloemen. Dit boek is voor iedereen die graag met ongewone ingrediënten aan de slag gaat en zo niks wil verspillen.

nel

  • Groentje door Margo Togni

Voor iedereen die groene vingers heeft of dit graag wil kweken is er Groentje. Margo Togni neemt bloemen, planten en kruiden als leidraad in haar nieuwe boek en deze komen op allerlei manieren terug. Op het balkon, in je vensterbank, op je bord, op je lichaam en gewoon op tafel. Verwacht veel recepten en een heleboel tips en tricks. Van het maken van een gezichtsmasker, het hergebruiken van materialen tot vaas en een tweede leven schenken aan je bloemen en planten. In dit vrolijk vormgegeven boek word je warm gemaakt voor het kweken van groene vingers. Zijn bloemen en planten nou echt niet jou ding, dan is het ook een uitermate leuk cadeau voor iemand die daar wel blij van wordt.

groentje

Een gedachte over “3 kookboeken voor duurzame mensen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s