Avonturen in de Pottentuin #7

Het gaat ineens heel snel, warmte plus regen betekent een ontploffing van groen. Groen van gewassen en groen van onkruid. Ik moet nu toch wel minimaal één keer in de week heen om het bij te houden, maar dat is totaal geen straf. De vlinders en bijen vliegen mij om de oren en ook op de grond is er een heleboel leven. Verschillende geuren zweven door de tuin en dringen je neus binnen. Het is heerlijk om deze maanden in de tuin te zijn en ik laat jullie graag zien waarom.

De magie van de natuur

Het begon allemaal met een klein zaadje en dat heeft zich nu in de meeste gevallen ontwikkeld tot een hele plant, een eetbare plant nog wel. Het is echt fascinerend om te zien hoe je avondmaaltijd zich ontwikkeld. Het gaat niet altijd van een leien dakje, zo heb ik mijn zomerwortels twee keer moeten inzaaien. Ook na de tweede keer was er na twee weken nog geen worteltje te zien, en ineens magisch verschenen er kleine sprietjes boven de grond. Mijn groene courgetteplantje werd geteisterd door slakken en heeft nu een miniatuurversie van zichzelf gecreëerd. Ik ben heel benieuwd of er ook miniatuurcourgettes aan gaan groeien. Gelukkig doet de gele courgette het goed en heb ik hopelijk dit jaar toch nog courgettes.

De vijand: Knolvoet 

Eerst werd een rode kool plantje geteisterd door rupsen van het koolwitje. Nadat ik die er allemaal vakkundig met de hand vanaf had gehaald leken mijn kolen met rust gelaten te worden. Totdat ik zag dat de plant niet zo lekker meer groeide en er gezwellen aan de wortels bleken te groeien. Zelfs als beginnend moestuinierder wist ik hoe laat het was: knolvoet. Hup, alle vijf de planten eruit en nu hopen dat het niet mijn andere planten in het bed aantast. Want ook de boerenkool, palmkool en koolraap staan in datzelfde veld en die doen het nog heel goed. Ik ga maar preventief kalk strooien en wat schietgebedjes doen. En anders, dan maar geen kolen in mijn moestuin en meer bonen. Want verse doperwten en tuinbonen, jum! De doperwtjes at ik voor het eerst in het mijn leven vers en wauw, wat een verschil met wat ik altijd gegeten had. Hier wil ik volgend jaar sowieso meer van.

Bij-vriendelijk tuinieren

Naast al dat eetbaars staan er ook een heleboel decoratieve planten in mijn tuin. Die staan er niet alleen maar mooi te zijn maar zijn ook nuttig voor alle insecten. De bijen vliegen af en aan en het ruikt heerlijk in de tuin. De lavendel staat volop in bloei net zoals de verschillende bloemen die her en der verspreid door de tuin staan. Ik heb zelfs mijn eerste veldboeketje al geplukt en op tafel staan.  Het oogsten van eetbare en niet-eetbare planten gaat maar door en de vriezer wordt langzaam gevuld. Het valt me nog niet tegen hoeveel ik dit eerste jaar al kan oogsten. Ik kom om in bietjes en snijbiet op het moment, er liggen kilo’s uien te drogen, de rode en zwarte bessenstruik moeten hoognodig leeg geplukt worden, er ligt een kilo tuinbonen in de vriezer, ik heb twee maaltjes doperwten gegeten en de andijvie was echt heerlijk, dat kunnen meerdere mensen beamen. En het feest gaat maar door: de eerste aardappelen komen uit de grond, de prei en venkel zijn klaar om te oogsten en de eerste blauwe bessen zijn al aan het verkleuren. De luxe…

Een gedachte over “Avonturen in de Pottentuin #7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s