Groene Avonturen

5x bewust op de markt in Groningen

Bewust met je eten bezig zijn hoeft niet te betekenen dat je je welbekende supermarkt gedag moet zeggen en vaste klant bij de natuurwinkel moet worden. Of meteen een dure groente- fruitbox moet aanschaffen met lokale producten. Ook op de markt in Groningen zijn er meer dan genoeg kramen waar je met een goed gevoel boodschappen kan doen. Ik zette ze voor jullie op een rijtje.

Waddenvarkens

Voor je stukje vlees kan je op dinsdag en vrijdag terecht bij Waddenvarkens. Niet alleen voor je varkensvlees maar ook voor bofkippenvlees van eigen boerderij en rund- en lamsvlees van bevriende boeren. Ik schreef al eerder een blog over deze geweldige boer die je hier kan lezen. Het vlees heeft geen bio keurmerk door de ingewikkelde en vooral dure regelgeving, maar doet hier zeker niet voor onder. Qua prijs valt het ook reuze mee, het kost iets meer dan in de supermarkt maar dat betaald zich terug in een uitmuntende smaak.

Waar: halverwege de groentekant

Wanneer: Dinsdag en vrijdag

http://www.waddenvarkens.nl/

waddenvarkens

Eemstuin

Groentes haal je bij de Eemstuin, soms dezelfde ochtend nog geoogst om kraakvers op jou bord te eindigen. Ook deze kraam komt uit Uithuizermeeden waar op een biologisch-dynamische tuinderij de lekkerste groenten en kruiden geteeld worden. Niet alleen de bekende groentes vind je hier in de kraam, ook minder bekende producten als raapstelen, postelein en blauwschokkers. Helaas staat deze kraam alleen vrijdags op de markt, maar dan is het zeker een bezoekje waard.

Waar: halverwege de groentekant

Wanneer: vrijdag

http://www.eemstuin.nl/

Auke’s biologische kaas

Kaas is een oer-hollands product, maar het zal je tegenvallen hoeveel kazen er op de markt nou echt uit het Noorden komen. Bij Auke’s biologische kaas- en vleeskraam weet je zeker dat de dieren in het noorden gegraasd hebben. Hij biedt een ruim assortiment van lokale geiten- en koemelkkazen aan maar ook voor minder lokale kazen die toch duurzaam geproduceerd zijn ben je hier aan het juiste adres. Naast kaas verkoopt hij ook verschillende soorten vleeswaren waaronder geitenvlees van eigen boerderij.

Waar: halverwege de vlees- en viskant

Wanneer: vrijdag

https://www.aukesbiokaasenvlees.com/

bionoot

Bionoot

Iets minder lokaal maar daardoor niet minder bewust en duurzaam. Bionoot is een notenkraam die uitsluitend biologische noten, zaden en gedroogde vruchten verkoopt. Noten mogen niet ontbreken in een gezond eetpatroon, maar wat veel mensen niet weten is dat niet biologische noten behandeld zijn met vele pesticiden. Zo worden die noten toch ineens een stuk minder gezond. Bij Bionoot hoef je hier niet bang voor te zijn, zoals je ook in een eerdere blog van mij kon lezen.

Waar: halverwege vlees- en viskant en tegenover de A-kerk op zaterdag

Wanneer: dinsdag, vrijdag, zaterdag

http://www.bionoot.nl/

De Nudelladen

De naam alleen al verraad dat deze kraam niet uit de regio komt. De Nudelladen is een kraam uit Oldenburg van waaruit er verse pasta’s en sauzen verkocht worden. Pasta’s die met de hand gemaakt zijn en gevuld worden met zoveel mogelijk biologische producten. Tel daarbij op de verkoop van Groningse buffelmozzarella en zo wordt het ineens duidelijk waarom de Nudelladen in dit rijtje thuis hoort.

Waar: halverwege vlees- en viskant

Wanneer: vrijdag

 

 

2 gedachten over “5x bewust op de markt in Groningen”

    1. Dan moet je bij Fishmarket zijn aan de Astraat 6. Zij verkopen duurzame vis, volgens mij ook bepaalde soorten van de Goede Vissers Jan en Barbara uit Lauwersoog. Maar dat laatste weet ik niet 100% zeker, een aantal jaar geleden deden ze dat nog wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s