Bob of bier?

Het is weer terrasjesweer en men smacht naar een verfrissend witbiertje of een lekker wijntje. Het is bijna vanzelfsprekend te noemen dat je in de zomer op een terras een alcoholische versnapering nuttigt. Net zoals dat het bijna vanzelfsprekend is dat je s’avonds in de kroeg een biertje drinkt en je op feestjes er niet vanaf komt met een watertje. Waarom is alcohol eigenlijk zo gewoon geworden? Daarover had ik het laatst met vriendinnen en wat volgde was een interessante discussie.

Ben je zwanger of zit je aan de antibiotica?

Als je als volwassene geen alcohol drinkt zijn er maar drie logische redenen waarom. Je bent zwanger, je zit aan de medicatie waarmee je geen alcohol mag nuttigen of je bent de bob. Geen alcohol omdat je het niet lust of omdat je er gewoonweg geen zin in hebt lijkt niet te bestaan. Je bent een partypooper die de sfeer verpest, een saai persoon die zichzelf vast beter voelt dan de rest. Dit is wel een heel generaliserend beeld dat ik nu schets, maar ik weet uit ervaring dat het er in sommige gezelschappen zo aan toe gaat. Best raar dat alcohol zo’n ding is geworden terwijl op andere drugs een enorm taboe rust. Alcohol is maatschappelijk geaccepteerd en vooral lekker. Al drinken maar weinigen hun eerste biertje of wijntje met plezier. Je doet het omdat het erbij hoort en na een paar keer begin je het toch lekker te vinden. Een kwestie van gewenning, of toch niet?

Bier om de smaak of de alcohol

Ik ben een liefhebber van speciaalbier en drink dit voornamelijk om de smaak, niet om het effect van de alcohol. De vriendin waarmee ik in de kroeg zat kon zich dat niet voorstellen, zij dronk juist om de alcohol en het effect en niet omdat ze het nou zo lekker vond. Uiteraard is het effect van alcohol niet te onderschatten en speelt dat veelal wel degelijk mee in het drinken van bier of wijn. Maar ik drink gerust samen met mijn vriendin op een doordeweekse avond een speciaal biertje. Omdat we een nieuwe smaak willen proberen, om een speciaal moment te vieren of gewoon, omdat we er zin in hebben. Ik drink soms ook gerust alleen een biertje, iets dat de vriendin in de kroeg zich al helemaal niet kon voorstellen. Alleen drinken? Is dat niet iets voor alcoholisten? Maar waarom zou je alcohol alleen in gezelschap mogen/kunnen nuttigen? Zoveel vragen, zoveel dilemma’s en dat allemaal om een biertje.

Iedereen heeft zijn eigen redenen

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om wel of geen alcohol te drinken en dat is prima. Dat er geen gesprek over kan plaatsvinden zonder vooroordelen of dat iemand zich aangevallen voelt is niet prima. Het is juist goed om erbij stil staan waarom je eigenlijk alcohol drinkt of waarom niet. Bewustwording is the key.

Waarom drink jij wel of geen alcohol en hoe gaat jou omgeving ermee om?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s