Avonturen in de pottentuin #5

Het is alweer even geleden dat ik een update heb gegeven van mijn vorderingen in de moestuin. Laten we zeggen dat ik het nogal druk had in de tuin, en dat is niet gelogen! Er is weer een heleboel gebeurd, zowel goed als slecht. Bijna alle bedden zijn ingezaaid en het is nu vooral een kwestie van bijhouden, want het onkruid groeit jammer genoeg sneller dan gewenst. Lees snel verder voor al mijn avonturen in de pottentuin.

Waar zijn mijn erwten gebleven?!

Vorige keer schreef ik over het zaaien van mijn doperwten en hoe benieuwd ik was hoe ze het gingen doen, als ze het al gingen doen. Ik heb nooit kunnen ontdekken of ze het gingen doen, want toen ik een week later een erwtje wilde opgraven bleken al mijn erwten al door iemand anders opgegraven te zijn. Hoogstwaarschijnlijk een muis, natuur 1 – Tamara 0. Ik zaaide een nieuw rijtje in en dekte het af met gaas en dat bleek een betere methode te zijn want de erwtenplanten zijn al 10 cm hoog! Evenals de tuinbonen, die doen het ook goed en de meirapen zijn tot nu toe een groot succes. Ik kocht rode kool- en andijvieplantjes en zette deze in de koude kas om sterker te worden. Maar ineens werden mijn andijvieplantjes kleiner en kleiner, bleek er een hele naaktslakkenfamilie zich onder de potjes te verzamelen. Dus heb ik ze in de volle grond gezet met een halve fles erop. Geen slak die er nu meer bij komt. Dat waren tot nu toe de grootste tegenvallers en oja, die paar dagen met nachtvorst. De pruimenbloesems waren in één nacht kapot en ook de vijg lijkt het niet overleefd te hebben. De tijd zal het leren of ze toch nog bij trekken.

2017-04-22 16.52.41
Goooo Meiraapjes!

Het wonder van zaden

Het blijft verwonderlijk hoe er uit een klein zaadje een hele plant groeit die vruchten gaat opleveren. Bijna ieder bed is ondertussen ingezaaid (behalve die van de courgette en pompoen, die mogen pas na IJsheiligen worden ingezaaid, evenals de andere bonen) en de plantjes komen langzaam naar boven. De uien staan al fier boven de grond, evenals de kleine blaadjes van de rode bieten, venkel, boerenkool, koolraap, palmkool, snijbiet, spinazie, kropsla, zomerprei en spitskool. Het is wachten tot ook de zomer- en winterwortel en de winterprei hun blaadjes laten zien. De aardappelen komen ook boven kijken en de groenbemester is al een klein bos aan het creëren.

Mien Toentje

Met de bedden ingezaaid werd het ook tijd om verder te kijken, om de tuin nog meer eigen te maken. Een tuin kan niet zonder kruiden en dus creëerde ik een kruidenplateau waarin ik zowel kruiden inzaaide als plantjes neerzette. Aangezien ik toch de ruimte had besloot ik meer fruitbomen te planten, een Elstar appelboom, Conference perenboom en een kersenboom sieren nu de tuin. Al moet je wel goed kijken, want het zijn nog maar kleine patiobomen, die hopelijk wel snel uitgroeien tot mooie dwergboompjes. Bij mijn ouders vond ik bij het tuincentrum een zwarte vlier, ik kan niet wachten op mijn eigen vlierbloesemsiroop. En voor de personal touch een heleboel bloemen, nu nog weinig van te zien maar hopelijk is het snel een waar kleuren- en geurenfestijn.

Dieren in de tuin

Al die planten zijn niet alleen fijn voor mij maar ook voor de dieren. En dieren zijn er al genoeg in mijn tuin. Zo heb ik al een aantal kikkers gespot, fladdert er regelmatig een wit met oranje vlindertje rond en hoor ik een heleboel vogels fluiten. Een koolmeesje had zelfs mijn vogelhuisje uitgekozen om een nestje te maken! Vol verbazing keek ik op een dag neer op een broedend koolmeesje, ik liet hem met rust tot ik mijn nieuwsgierigheid niet kon bedwingen en nog een keer keek. Er spartelde naakte vogeltjes onder moeders rond, wauw! Maar toen kwam ik vorige week op de tuin en zag ik de deksel ineens in het gras liggen. Geschrokken raapte ik het op en keek ik in het vogelhuisje, alle baby’s waren overleden. En toen kwam het nare moment, die vogeltjes moesten er wel uit anders gingen ze liggen rotten. Dus ik maakte een klein gat, begroef de vogeltjes en hing het kastje terug op zijn plek. De volgende dag kwam ik terug met twee grote elastieken zodat ik de deksel vast kon zetten en dit niet nog een keer gebeurde. Hopelijk durft een andere vogel het aan, want het is toch wel bijzonder om een broedend vogeltje in de tuin te hebben. En van een verdrietig moment naar een vervelend moment, toen mij ineens iets opviel in mijn hutje. Er vlogen steeds twee wespen rond en ineens zag ik het begin van een wespennest, o nee! Weg daarmee! Nu moet ik het goed gaan bijhouden want ik heb weinig zin in een wespenplaag.

 

Zo, dat was weer een heel verhaal, maar er is dan ook wel een heleboel gebeurd. Nu alleen nog wat meer potten in de tuin want anders is het geen echte pottentuin natuurlijk!

Een gedachte over “Avonturen in de pottentuin #5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s