Avonturen in de pottentuin #4

Het tuinier seizoen is nu dan toch echt begonnen. Afgelopen weekend heb ik de gratis compost opgehaald uit Usquert en over de bedden uitgestrooid. Dit was het startsein om te beginnen met zaaien, eindelijk! Ik merk dat ik toch ietwat ongeduldig ben, ook al weet ik dat ik met een heleboel nog even moet wachten. Ik probeer dan ook netjes te wachten maar hetgeen wat de grond in kan, stop ik daar dan toch ook echt in. Dus ligt er bijna in ieder bed wel een zaadje, jeej!

To sow or not to sow

Een heleboel kan zoals eerder gezegd, nog helemaal niet de grond in. In een Excelsheet heb ik een mooi overzicht gemaakt van wat wanneer te zaaien. Het merendeel kan pas in april en mei de grond in, maar een aantal al in maart. Bijvoorbeeld de tuinbonen en doperwten! Ik maakte van een oud stuk konijnenhok een steun voor de doperwten en legde een stuk gaas over mijn gezaaide tuinbonen tegen de vogels. Ik heb twee verschillende doperwten gezaaid; nieuw gekocht zaad en oud gekregen zaad. Mooi experimentje om te zien welke het beter gaat doen. (Als überhaupt al iets het gaat doen natuurlijk.) In het kolenbed zaaide ik de meiraap en de snijbiet heeft al een rijtje in het bladgewassenbed. De gele en rode ui staan ook eindelijk in de grond en op een derde van het aardappelbed heb ik de groenbemester phacelia gezaaid. Ik wil gaan experimenteren met aardappels, maar ik hoef niet meteen een heel bed vol, daarom een stukje groenbemester erop. In de koude kas heb ik ook nog gele biet, chioggabiet en spitskool gezaaid en in mijn warme kas pluksla. Warme kas, hoor ik je denken? Jaja, ik heb een kleine tuinkas bij de Action gekocht. Ik zou toch heel graag tomaatjes en paprika’s kweken, dus voor dat tientje kon ik het wel proberen. Warm wordt het er in ieder geval wel binnen, de thermometer sloeg rood uit afgelopen maandag. Meer dan 55 graden, ik was bijna bang dat die nog in rook opging, haha.

Pimp your garden

Het oogde toch allemaal wat kaal met al die zwarte bedden. Dus sleepte ik zaterdag mijn vriendin mee de Tuinland in en kocht wat decoratie voor de tuin. Ik kwam thuis met een handige plantenbak (er zitten hengsels aan waardoor je hem makkelijk kan optillen) en 18 violen, een schattige voederbak voor de vogeltjes en kleine varens voor in de schaduwborder, Eerder kocht ik zelf al monnikskap voor in diezelfde schaduwborder en een grote margriet en twee andere mooie planten voor in de potten voor mijn hokje. Ik sleepte boomsnippers mee op de fiets naar mijn tuintje en spreidde dit uit in de sierborder waardoor ook deze er meteen beter uitzag. En ik schreef de inspirerende quote van het kaartje van mijn beste vriendin op de deur. Voilà, het oogt alweer gezelliger al zeg ik het zelf. De bijen weten mijn tuin inmiddels al te vinden, er zoemt al vaak een dikke hommel door mijn tuin en soms kan ik hem van wat dichterbij bekijken. Ik kan niet wachten tot alle bloemen in bloei staan en het een waar eetparadijs wordt voor alle vlinders en insecten.

 

Een gedachte over “Avonturen in de pottentuin #4

  1. Heerlijk zo bezig zijn in je tuin! Ik ben dit jaar een mini moestuin begonnen, erg leuk. En herkenbaar, dat je het liefst alles al wilt zaaien. Ik heb er spinazie in, uien,wortel,sla en wat bloemen. De vogels ruineren het wat in hun zoektocht naar takjes, dus ik heb spinazie/wortel/sla binnen opgekweekt tot het kleine plantjes zijn ipv zaadjes. Dit helpt wel, ze worden niet meer vernietigd door rondstampende kauwtjes. Geniet van je tuin!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s