Avonturen in de pottentuin #3

Afgelopen week was het prachtig weer en ik was dan ook iedere dag in de tuin te vinden. De pottentuin heeft een enorme transformatie ondergaan en ik kan niet wachten om jullie het allemaal te laten zien. Deze blog is wat langer dan normaal, maar dat komt dan ook door al die vorderingen die ik in de tuin gemaakt heb. Kijk mee en geniet!

2017-03-13 15.38.26 HDR
De zes bedden

De bedden zijn opgemaakt

Waar in de vorige blog het begin van het eerste bed te zien was, zijn nu alle bedden klaar. Of nouja klaar, er moet overal nog een lading compost op en dan kan het zaaien beginnen! Volgende week zaterdag is het Nationale Compostdag en ik heb al een auto geregeld en hulp ingeschakeld, nu alleen nog een kruiwagen en dan kan ik aan de slag! Ik haalde enorm veel onkruid uit de bedden, wat ik allemaal op een hoop gooide en besloot dat ik daar later wel wat voor zou verzinnen.Ondanks dat ik niet wilde gaan spitten heb ik dit toch gedaan. Vooral omdat ik niet weet wat er al die jaren met de tuin gebeurd was en dit een frisse start geeft. Al het onkruid heb ik er met de hand uitgetrokken en sommige bedden heb ik dan ook alleen belucht en andere omwille van het onkruid omgespit. Dit heb ik in fases gedaan want het is best nog een zwaar werkje. Na dit spitten ging ik er met een dikke drietand doorheen en liet ik het twee dagen liggen. Op de derde dag ging ik er met een kleine drietand doorheen en weer twee dagen later met een hark. En het wil nog best kruimelig worden ook!

Natuurlijke border

Terugkomend op dat hoop onkruid dat ik uit de bedden trok. Omdat ik het graag een ‘natuurlijke’ tuin laat zijn, heb ik er een border mee aangelegd. De bedden zijn allemaal rechttoe rechtaan (1.5×3) dus ik wil de rest van de tuin graag in wat natuurlijkere vormen hebben. Ik heb de bloemenrand dan ook in een slinger aangelegd en de randen met dode takken aangegeven. In de border stonden nog heel wat vaste planten van de vorige bewoner. Deze heb ik zoveel mogelijk laten staan, geen idee wat het allemaal is maar sommige plantjes komen al mooi op. Alleen de vrouwenmantel en longkruid heb ik herkend. Omdat het nogal kaal was heb ik op de fiets, met gevaar voor eigen leven (vorige keer met het vervoeren van een emmertje compost ging ik op mijn snufferd) een krulhazelaar en roze vlinderstruik vervoerd. Ik ben heelhuids aangekomen en de planten ook, zij staan nu te shinen in de tuin.

Strawberryfields forever

Er lag al een oud aardbeienveld in mijn tuin dus dat kwam mooi uit. Ik wilde het ophogen en in halve cirkels aanleggen en tadaa. Maar mijn buurman gaf mij toch echt de raad het ergens anders aan te leggen in verband met uitputting van de grond. Dus ik besloot mijn vijgenboom op de plek van het aardbeienbed te zetten en de aardbeien naast de frambozen en bramen. Dat stuk grond was toch al omgespit, dus wat deed ik ook eigenlijk moeilijk? Ik maakte drie halve manen, harkte het tot een verhoogd bed en begon de aardbeien uit mijn kraamkamer op hun plek te zetten. Ik trok nog wat jonge stekjes uit het oude aardbeienveld en tadaa: strawberryfields forever.

Dag nummero vijf

Vandaag was het een stuk minder dan de dagen ervoor met het weer, maar het zou droog blijven dus ik sprong weer op de fiets. Dit keer om mijn bloemenveldje aan te leggen. Ook hier was weer mijn uitgangspunt: natuurlijke vormen. Op de foto lijkt het allemaal nog steeds een beetje rechttoe, rechtaan maar ik wil het in het echt meer ronde vormen geven. In het driehoekje ga ik lavendel zetten. De twee bedden daarop volgend gaat een wilde bloemenmix en bij de heg komen meer vaste schaduwplanten te staan. Welke weet ik nog niet precies, ik ga mij laten verleiden bij de Tuinland. Oja, die bult in het midden ga ik nog weg werken maar daar had ik vandaag de puf niet meer voor.

2017-03-17 15.19.44
Het bloemenveld

Het begint!

De eerste zaden zitten al in de grond! In de koude bak heb ik het eerste rijtje spinazie gezaaid, ik ben zo benieuwd of en wanneer het opkomt! De knoflook in diezelfde bak gaat als een malle en alle bomen en struiken hebben knoppen die ieder moment open kunnen gaan. De vijg gaat ook lekker in zijn bak, de eerste blaadjes pakken al zonnestraaltjes. En op de valreep kreeg ik vandaag door mijn buurman twee dikke stronken rabarber aangeboden. Dus dat werd een uitbreiding van de rababercirkel. Dit weekend wil ik een kleine kweekbak kopen zodat ik de eerste zaden kan opkweken zodat ze over twee weken naar buiten kunnen. Het tuinierseizoen begint nu echt te komen en ik heb er super veel zin in.

Oja, vanmorgen kwamen ook twee eenden mijn tuin in gewaggeld. Rustig observeerde ik wat ze gingen doen, mijn bed bemestten! Ik wilde ze eigenlijk wel van dichtbij zien dus ik liep erheen maar toen vlogen ze weg. Daag eendjes, bedankt voor jullie poep.

2017-03-17 10.25.01

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s