Avonturen in de Pottentuin #1

De eerste week zit er op en wat vloog die voorbij. Voor mijn gevoel was ik net een uurtje bezig in de tuin maar appte mijn vriendin om half vijf om te vragen hoe laat ik thuis kwam. Uhh, over een uurtje? Om vervolgens mij nog te moeten haasten om op tijd thuis te komen. Ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn en baal iedere keer als het met bakken uit de hemel komt. Weer geen dagje tuin. De moestuin verslaving is begonnen denk ik.

Waar te beginnen

Met een tuin waar nog zoveel aan moet gebeuren is het gemakkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. (Gelukkig staan er maar drie bomen op mijn tuin.) Ik heb dan ook meteen een to-do-lijst gemaakt en prioriteiten gesteld. Het tuinhuisje bijvoorbeeld moet vervangen worden, het hout rot er langzaam van af. Maar het kan prima nog een jaar mee dus dat is iets wat volgend jaar komt, als de tuin wat meer op orde is. De grootste prioriteit op dit moment is de bedden klaarmaken en de fruitstruiken terug in gelid brengen. Dus heb ik het karton terug op de grond gelegd op de plekken waar ik de zes bedden wil hebben. 1.20 bij 3 meter, wachtend om volgestort te worden met compost waarin ga ik tuinieren. Twee van de zes veldjes ga ik spitten, de ouderwetse manier, maar de andere vier ga ik op de no-dig-methode bewerken. Zoals de naam al zegt ga ik de grond niet bewerken, ik laat het karton erop liggen en leg daarop een laag van 10-15 cm van compost (en waarschijnlijk een mix van potgrond/bemeste tuinaarde). Omdat ik op veen/klei grond zit is het nog best een uitdaging om daarop te tuinieren, met de no-dig methode hoop ik dit enigszins te omzeilen. Time will tell.

De jungle van bramen en frambozen

Ik was zo blij toen ik zag dat er al een bramen-en frambozenstruik in mijn tuin stond. Ik hou van de zoete frambozen en bramen, maar de hoeveelheid takken die er stonden was wel een beetje overdreven. Drie uur ben ik bezig geweest om tot onderstaand resultaat te komen: alle takken gesnoeid en al het dode gras en onkruid uit de grond getrokken en nog was het niet klaar. Twee uurtjes extra resulteerde in een al wat meer handelbare situatie. Het komt nu aan op de details, de braam en framboos is echter door de halve tuin gaan woekeren. Gisteren trok ik er nog een wortel van dik twee meter uit. Alles ga ik er nooit uitkrijgen, maar ik wil er in ieder geval voor zorgen dat het veldje dat ik nu op het oog heb schoon is en klaar voor het groeien van nieuwe takken. Dat gaat mij nog wel wat uurtjes kosten, maar ik kan niet wachten tot het eindresultaat.

img_2621

Aardbeien kraamkamer

Tijdens het hakken in de bramen- en frambozenjungle kwam ik veel oude aardbeienplantjes tegen. De jongste en sterkste heb ik uitgegraven en in potjes met tuinaarde gedaan. Ik heb nu een kleine kraamkamer voor mijn schuurtje staan met allemaal aardbeienplantjes, hopelijk overleven ze het allemaal en gaan ze veel vruchten geven dit jaar. Ik heb op het moment 10 potjes staan maar daar gaan er nog een heleboel bij komen want op het oude aardbeienveldje moet ik nog bezig. Ik weet dat aardbeienplantjes veelal maar 3 jaar meegaan en ik heb geen idee hoe oud deze plantjes al zijn. Maar dit zijn allemaal nieuwe jonge scheuten en ik ga ze op een aparte plek in mijn aardbeienveldje zetten zodat ik ze in de gaten kan houden. Eventueel koop ik er een paar nieuwe plantjes bij en dan zullen we deze zomer wel gaan zien hoe de oogst is.

img_2632
De aardbeienkraamkamer

Ik baal echt van de regen op het moment en van het feit dat ik gisteren van de fiets ben gevallen en nu met een dikke knie zit. Ergens ben ik dan ook wel weer blij dat het regent, want dan kan ik sowieso al weinig doen op de tuin. Hopelijk wordt het snel droger weer en geneest mijn knie snel en kan ik weer helemaal los gaan in de tuin. Want ik denk dat ik besmet ben met het moestuin virus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s