Hoe groeit… een spruitje

Ons eten komt niet uit de lucht vallen, al lijkt het soms wel zo met het hedendaags, Westers voedselaanbod. Weet jij nog wel hoe jou eten groeit? Waar kiwi’s vandaan komen, hoe meloenen groeien en tot welk seizoen appels horen? Leer meer over de herkomst van je eten in mijn blogrubriek: Hoe groeit.. met vandaag in de hoofdrol, de spruit.

Choux de Bruxelles

Spruiten zijn een koolsoort en komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Daar werden ze al duizenden jaren geteeld maar al in de Middeleeuwen kwam dit kleine kooltje Noord-Europa binnen. Via Brussel, de oorspronkelijke Franse naam was dan ook “Choux de Bruxelles” en in veel talen is deze herkomst terug te vinden: Brussels Sprouts (Engels), cavolini di Bruxelles (Italiaans), Brukselka (Pools) Brüksel Lahanas (Turks) en Brysselkal (Zweeds).

Hybride stokspruitjes in het groen en paars

spruitjes

Spruiten groeien aan een stok, geoogst aan de stok zien ze er een beetje uit als het muziekinstrument met belletjes. Groene of paarse belletjes, want spruiten zijn niet alleen maar groen! Waar vroeger continu door geoogst werd met de hand, is dit nu eenmalig machinaal. Door hybride-rassen te gebruiken zijn alle spruitjes nu in één keer rijp en kunnen ze in één keer geplukt worden. Volkstuinders gebruiken veelal nog de zaadvaste rassen, waardoor ze de hele winter door kunnen blijven oogsten. Want spruiten zijn een echte wintergroente, het wordt gezaaid tussen februari en half april en al vanaf august kan je in principe oogsten tot ongeveer maart. Al zeggen veel mensen dat de vorst er eerst overheen moet zijn geweest voor de smaak. De zetmelen worden daardoor omgezet in suikers wat de smaak ten goede komt. Want die smaak, dat is toch wel wat..

Gezond met een luchtje

Veel kinderen hebben een trauma opgelopen tijdens het eten van spruitjes. Die lucht, niet te harden! Maar wist je dat die welbekende spruitjeslucht (zwavelgeur en dus rotte eieren) komt door te lang koken. Spruitjes hoef je helemaal niet zo lang te koken en dan bewaar je ook nog eens alle mineralen en vitamine C. Want een spruitje is een vitamince C bommetje, ze kunnen tot wel meer dan 3 keer de hoeveelheid vitamine C bevatten als een sinaasappel. Iets teveel spruitjes gekocht, ze zijn 2 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast en na even blancheren kan je ze zo invriezen. Kan je het hele jaar rond genieten van deze kleine groene rakkers.


Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s