De Streekboer

Sinds dit jaar mogen wij ons in Groningen gelukkig prijzen met De Streekboer. Nadat het in Friesland een succes bleek te zijn was het tijd om de horizon te verbreden. De buren waren aan de beurt, maar zaten zij daar wel op te wachten? Er was toch al een Ommelandermarkt met lokale producenten, de Stadsakker winkel die hun oogst verkocht en wat te denken van al die maaltijdboxen? Toch ontbrak er aan dit alles één ding: gemak. Dat is wat De Streekboer naar Groningen bracht, lokaal eten met gemak.

Iets ouds in een nieuw jasje

Het concept is vrij simpel: iedere week doe je voor woensdagochtend 10 uur online je boodschappen, je rekent online af via Ideal, Paypal of een creditcard en haalt het iedere donderdag tussen half vijf en half zeven op bij Bie de Buuf in Groningen. Momenteel loopt er een pilot om je boodschappen via Fooddrop thuisbezorgd te krijgen, het gemak houdt maar niet op! Er wordt getracht een zo compleet mogelijk aanbod te hebben van lokale etenswaren: groenten, fruit, vlees, vis, granen, oliën, peulvruchten en zaden en zuivel. Over de eieren wordt nog druk heen en weer gebeld maar ook die moeten er snel aankomen. Het argument dat lokaal eten kopen teveel gedoe is doet De Streekboer hiermee in één klap teniet.

De boer en jij

Een ander bijkomend voordeel is, is dat je de boer eens recht in de ogen kan aankijken en het gesprek aan kan gaan. Waarom heeft die op dit moment alleen nog maar kolen, lopen de koeien buiten die de melk geven, waar vangt de visser eigenlijk zijn vis? Dit hele stuk interactie mis je in de supermarkt en dat is zonde. De boeren zijn er iedere donderdag zelf om hun waren aan jou te overhandigen, anoniem boodschappen doen is verleden tijd. (En dan mag je zelf uitmaken of je dat juist fijn vindt of niet.) De boeren hoeven niet meer onnodig met hun spullen te zeulen, ze nemen precies mee wat er besteld is voor die week en als ze geen bestelling hebben, dan blijven ze thuis. Nooit meer thuiskomen met onnodige aankopen, hoera! (En boehoe, als je toch ineens mooie producten ziet liggen die jij niet besteld hebt, dan kan je die niet nog even meenemen. Tenzij de boer extra meegenomen heeft. Volgende keer dan toch maar beter plannen.)

Het is niet alleen maar rozengeur maar wel veel maneschijn

  • het vergt enige planning: wat ga je eten die week en wat ben je nodig. Daarna moet je vooral niet vergeten te bestellen voor woensdag en het niet vergeten op te halen donderdag. Maar na één of twee keer doen is dat nadeel ook alweer verleden tijd.
  • de winter is niet altijd een feestje: kool, spruitjes, uien en aardappelen. Je moet je er even doorheen slaan, maar dan heb je wel puur lokaal voedsel! En wie weet doe je nog nieuwe recepten op.
  • sommige dingen zijn nog best prijzig: ook al is het lokaal en seizoensgebonden, dat betekent niet dat je voor een dubbeltje op de eerste rij kan zitten. Maar iedere donderdag zie je weer waar je geld heengaat, naar die boer die hard zijn best doet om jou eten te produceren. Hij of zij heeft ook een gezin te onderhouden, dat kan niet van een euro de kilo.
  • ondanks dat ze streven naar een compleet aanbod kan je de (super)markt nog niet helemaal vaarwel zeggen. Zo zijn er in Groningen nog geen eieren en geitenkaas te koop. Maar ze doen hard hun best om deze producten en andere ontbrekende dingen te regelen. Heb jezelf nog een tip voor een producent, dan moet je ze dat vooral even laten weten.

Ik ben persoonlijk heel blij met De Streekboer en ga morgen weer mijn bestelling ophalen. Tot op heden is De Streekboer alleen nog in Friesland en Groningen actief, maar als je enthousiast bent kan je altijd contact opnemen met hen en zien of je het ook in jou regio kan opzetten.

Meer info:

https://destreekboer.nl/

https://www.facebook.com/destreekboer

streeekboer
Mijn aankopen vorige week

 

 

 

 

2 gedachtes over “De Streekboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s