Leestip “Gij zult Goed Eten”

Mac van Dinther is culinair journalist bij de Volkskrant en vorig jaar deed hij onderzoek naar de tien geboden van eten. De tien geboden van eten die leidden tot het hoogste goed: Gij zult goed eten. Deze tien geboden verschenen allemaal afzonderlijk in de Volkskrant maar zijn nu gebundeld, en ietwat uitgebreid, in dit kleine handzame boekje. Een must read voor iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in ons eten.

Door de bomen het bos zien

Voor de consument is er haast geen beginnen meer aan, voedsel is booming en de meest rare theorieën en verhalen doen de ronde. Wat is nou waar en wat niet? Wat is belangrijk en wat is minder belangrijk? Moeten we allemaal lokaal gaan eten, biologisch, e-nummervrij, met onze eigen handen in de grond of toch minder vlees eten. Mac van Dinther behandeld het allemaal in het boek en probeert helderheid te scheppen. Wetenschappelijk onderzoek wordt nader bestudeerd en afgezet tegen de dagelijkse gang van zaken. Welke rol spelen emotie en gevoel in het debat en voeren deze soms niet de boventoon?

De tien geboden

  1. Gij zult lokaal eten
  2. Gij zult biologisch eten
  3. Gij zult minder vlees eten
  4. Gij zult geen E-nummers eten
  5. Gij zult meer betalen
  6. Gij zult zelf koken
  7. Gij zult zelf telen
  8. Gij zult niets weggooien
  9. Gij zult niet lijnen
  10. Gij zult lekker eten

Al deze geboden vormen de afzonderlijke hoofdstukken en worden vlot behandeld. Mac van Dinther komt snel to the point en weet helder en duidelijk de stand van zaken kenbaar te maken. Makkelijk is het allemaal niet, want aan alles kleven voor- en nadelen (en een heleboel vooroordelen). Word je als lezer dan wel wat wijzer na het lezen van dit boek? Je leert vooral dat er meer haken en ogen aan het hele debat zitten en dat je toch vooral moet doen waar jij je goed bij voelt. En natuurlijk vooral het hoogste doel moet nastreven: Gij zult lekker eten.

Boekenkast materiaal

Naar mijn mening is dit boek het echt waard om in je kast te hebben staan. Even snel opzoeken hoe het ook alweer zat met lokaal eten, mocht je aan de keukentafel een verhitte discussie hebben. Jezelf weer verhelderen in tijden van duisternis. Wanneer je je goede eet voornemens weer even in de ijskast wilt zetten omdat je door de bomen het bos niet meer zit. Kijk dan vooral alleen even naar de voorkant, waar het mooiste gebod en volgens Mac van Dinter, het hoogste gebod geschreven staat: “Gij zult Goed Eten.” Dat wil iedereen toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s