Struggles van een flexitariër #4

Soms raken je principes wat op de achtergrond door allerlei redenen, ik merk het bij mijzelf. Ik moet mij soms toch echt weer even tot de orde roepen als ik gedachteloos een stukje vlees in mijn mond stop. Vlees dat veelal niet aan mijn ‘eisen’ voldoet van dierenwelzijn en afkomst. Het gebeurde mij gisteren nog op werk, een stukje roggebrood met katenspek voor bij de snert. Katenspek dat van de Hanos kwam en zeker niet voor “diervriendelijk” vlees kon doorgaan. Hoe ga je daar als flexitariër mee om?

De wereld vergaat niet

Ik krijg geen ondragelijk schuldgevoel als ik mij ineens besef dat ik een stukje bio-industrievlees gegeten heb. De wereld vergaat niet en dat is maar goed ook. Toch ben ik ergens een beetje teleurgesteld in mijzelf (ojeej) dat ik zo gedachteloos met mijn eten om ga. Terwijl ik pleit voor meer aandacht en zorg voor ons eten. Is mijn hongergevoel, dat eigenlijk geen honger mag heten maar eerder lekkere trek genoemd moet worden, dan zo sterk dat ik al mijn principes overboord gooi?  Consequent zijn is the key, want één uitzondering leidt naar meer en voor je het weet eet je weer vrolijk kiloknaller vlees.

De omgekeerde wereld

Waarom is biologisch, ‘diervriendelijk’ vlees de uitzondering? Waarom moet je er eigenlijk over nadenken als iemand je een worstenbroodje aanbiedt? We leven eigenlijk in de omgekeerde wereld, waar de mensen die het ‘goed’ willen doen extra op hun hoede moeten zijn. Als flexitariër moet je misschien al meer op je hoede zijn dan vegetariërs of veganisten. Jij eet tenslotte nog wel vlees, wel met enige eisen maar die zijn minder duidelijk dan de eis “geen vlees of geheel plantaardig”. Soms is de herkomst van je vlees niet te achterhalen en tast je als flexitariër in het duister. Dan is het het meest voor de hand liggende om het niet te eten.

Herbezinning

Na de feestdagen, wat bijna synoniem staat aan ‘vleesfestijn’, is het weer even goed opletten geblazen. Goede voornemens heb ik niet, behalve dus extra letten op wat ik eet. Niet zomaar alles aannemen wat men mij aanbiedt en weer meer volgens mijn principes eten. Niet alleen op het gebied van vlees, maar ook op andere lekkernijen. Minder snoepen, meer fruit en mijn lekkere trek soms gewoon even negeren. En als ik wel dat bio-industrie worstenbroodje gedachteloos aanneem, omdat ik zin heb in een worstenbroodje? Bedenken dat de wereld niet zal vergaan en wat extra groentes eten die avond. (En de volgende keer consequenter zijn.)

Loop jij ook weleens tegen dit probleem op en hoe ga jij er dan mee om?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s