Kijktip: De Koe

Dit is een must-see voor iedereen die wel eens rundvlees eet of heeft gegeten, wat betekent dat iedereen dit moet zien. Het is alweer drie jaar geleden dat “De Koe door Robert Kranenborg” werd uitgezonden bij DWDD University maar ik zag hem gisteren pas voor het eerst. Topkok Robert Kranenborg geeft een college over de koe en dat blijkt uiterst interessant te zijn. Want iedereen weet wat een koe is, maar welke verhalen gaan er schuil achter dit dier dat door velen wordt opgegeten?

Er.. staat.. een.. koe op het podium, jaja een koe op het podium

Waar er normaal gezongen wordt over een paard op de gang staat er dit keer een koe midden op het podium. Niet één, nee, twee koeien maar liefst, in een televisiestudio en ze staan er relaxt bij. Iedereen kent het dier, maar hoeveel weten we eigenlijk van dit oer-Hollandse beest? Robert Kranenborg geeft een college koe met levende en dode koeien in de studio. Midden in je blikveld een levende koe en links daarvan hangt een dode koe en rechts draaien er stukjes vlees op een loopband, dat is wel even schrikken. Maar dat is de realiteit als je vlees wilt eten en Kranenborg wil mensen daar graag van bewust maken.

Dubbeldoelkoe

In Nederland zijn er ruim 4 miljoen koeien (als het er ondertussen al niet meer zijn) maar de meerderheid daarvan zijn melkkoeien. De melkproductie heeft de hoogste prioriteit en daardoor worden de koeien letterlijk uitgemolken waardoor er nog maar weinig goed vlees aanzit. Veel van ons rundvlees komt dan ook uit het buitenland omdat vlees van een melkkoe weinig vet bevat en daardoor minder lekker is. Kranenborg pleit dan ook voor meer dubbeldoelkoeien. Koeien die zowel gemolken worden als dat ze goed, vet vlees produceren. Klinkt als een logische uiNPO Uitzending Gemisttspraak en een ‘natuurlijke’ koe, best raar eigenlijk dat we deze twee soorten koeien hebben.

We moeten weer gaan kauwen

Men wil altijd weer hetzelfde stukje vlees maar beseft daarbij vaak niet dat een koe maar een beperkt aantal biefstukken heeft. Het liefst eten we volgens Kranenborg vlees waar we weinig op hoeven te kauwen, zoals de malse biefstuk en boterzachte ossenhaas. Maar we moeten juist meer kauwen, meer de ‘incourante’ delen van de koe eten, meer stoofvlees. Maar is stoofvlees, mits goed bereid, vaak ook niet super mals en hoef je weinig te kauwen? Terwijl ik ook wel eens biefstukken heb gegeten waar ik keihard op moest kauwen. A la, ik snap de essentie van zijn pleidooi, we moeten meer andere stukken vlees gaan eten. Want de manier waarop we nu koeien fokken en eten is niet juist.

DWDD University De Koe is een uitzending die iedere vleeseter zou moeten zien. Want hoe simpel een koe ook mag lijken, we weten er maar bar weinig vanaf.

De uitzending is terug te zien via NPO Uitzending Gemist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s