#Schnitzelgate

Op Twitter is men in de ban van de Schnitzelgate en nee, het gaat niet over schnitzels. Niet over echte Schnitzels in ieder geval. De VVD is zich gaan opwinden over vegetarisch vlees dat geen vlees is. Dit alles naar aanleiding van een Duitse minister die vond dat vegetarische schnitzels geen echte schnitzels waren en daarom de consument misleiden. Alsof de voedingsindustrie ook maar iets anders doet.

Waar maak je je druk om

Dat was het eerste waar ik aan dacht, serieus: waar maak je je druk om. Heeft de VVD niet iets beters te doen dan zich te ontfermen over een taalkwestie. Want dat is wat het in feite is, wij hebben al een betekenis aan het woord schnitzel of worst gegeven en een dubbele betekenis kunnen wij er klaarblijkelijk niet bij hebben. Het is de eeuwenoude vraag: waarom heet een tafel een tafel? Omdat wij dat samen beslist hebben. Maar wat als wij besluiten dat woorden meerdere betekenissen kunnen hebben, wat we overigens al veelvuldig doen. Dat een worst ook niet van vlees gemaakt kan zijn. Noemen we het een vegetarische worst, is het voor iedereen meteen duidelijk, zou je denken.

Er gaat niemand dood aan 

Wie heeft er ooit iemand per ongeluk een vegetarische schnitzel voorgezet die dat niet overleefd heeft. Ten eerste is al het knap als je iemand per ongeluk vegetarisch vlees voorzet en ten tweede, het is niet giftig en daarmee niet dodelijk. Het is misschien zelfs wel een beetje een goede daad te noemen. Er mag namelijk best wel wat minder vlees gegeten worden. Veel vleesvervangers smaken niet eens meer naar karton en zijn zelfs smaakvol te noemen. Onder het mom van: “doe is gek” probeer eens een vegetarische schnitzel, je zou nog versteld kunnen gaan staan.

Is het de vlees- en voedingsindustrie?

Dit alles riekt een beetje naar een lobby van de vleesindustrie. Zullen ze zich in het nauw gedreven voelen door het grote succes van de Vegetarische Slager? De VVD stelt dat vegetarisch vlees de consument misleidt, maar doen al die andere producten van de voedingsindustrie dat ook niet? Waarom wordt daar niks van gezegd? Zogenaamde gezonde fruitsappen boordevol suikers, vlees dat volgespoten wordt met water voor meer gewicht en dus een hogere vraagprijs. De consument wordt dagelijks misleidt in de supermarkt, veelal onbewust. Maar als er met koeienletters vegetarische schnitzel op de verpakking staat zou er toch een belletje moeten gaan rinkelen?

De Schnitzelgate is als een storm in een glas water. Nog zo’n misleiding van de consument, want er kan toch geen storm in een glas water zijn…

Wat vind jij  van de Schnitzelgate?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s