Culinaire Kerst kok

Geen hertenfilet, champagne-oester of kangaroosteak meer te vinden in de supermarkt. Kerst is voorbij en daarmee is het klaar met de culinaire uitspattingen voor de komende elf maanden. Ik vraag mij af waarom mensen met Kerst ineens alles uit de kast willen halen en kangaroo gaan serveren. Waarom doen wij met Kerst ineens zo culinair?

Wie eet er nou schnitzel met Kerst?!

Met Kerst wil je indruk maken op je familie, dan kan je niet aankomen met een schnitzel of een kippenbout. Des te meer maak je indruk met een hele kalkoen of een konijnenbout. Ineens ligt de supermarkt vol met ‘wild’ (veelal tamme konijnen en herten die niet een heel leuk leventje gehad hebben maar dat terzijde) en voelt de huis-tuin-en keukenmoeder zich een heuse avonturier. Geen idee waar het vlees vandaan komt, hoe het smaakt, laat staan hoe je het moet bereiden. Gelukkig is daar het blaadje van de supermarkt dat uitkomst biedt. Mislukkingen liggen op de loer, maar toegeven aan een ‘gewoon’ stukje vlees, dacht het niet. Waarom ineens al die grote stukken vlees, wat is er mis met een lekkere (vegetarische) rijsttafel of een tafel vol met mezze. Dat is pas avontuurlijk!

Wat eet jij eigenlijk graag

Hoort Kerst niet een tijd van samenzijn, gezelligheid en dankbaarheid te zijn? Waarom staan er dan één of twee mensen uren in de keuken te zwoegen voor dat half uurtje dat het naar binnen gewerkt wordt? Vraag iedereen een gerechtje mee te nemen, duik samen de keuken in voor estafette koken of maak het jezelf allemaal wat gemakkelijker. Probeer niet de sterrenchef uit te hangen en blijf dicht bij jezelf. Wat vind jij lekker om te eten, waar houden je gasten van en hoe kan je dit in een bijzonder jasje steken? Dit jaar hadden mijn ouders besloten dat het een ‘Hollands’ kerstfeest zou worden. Simpele maar o zo lekkere, (oud)- Hollandse gerechten, die binnen een mum van tijd op tafel stonden. Konijnenbout gestoofd in bier, rosevalaardappeltjes uit de oven met bieslookroom, spruitjes met ui en spekjes, koolraap, stoofpeertjes, appelcompôte en varkenshaas in roomsaus. De tafel stond stampvol lekkers en het was een heus feestmaal. Echt indrukwekkend klinken de gerechten misschien niet, maar lekker dat het was!

Goo culinaire kerstmensen

Ik heb er niks op tegen dat mensen met Kerst uitpakken, vooral doen. Maar waarom alleen met Kerst? Waarom besteden we al die andere dagen zo weinig aandacht aan ons eten? Echt niet dat we nu iedere dag kangaroo en kalkoen moeten gaan eten, maar hoort iedere dag geen eetfeestje te zijn? We eten iedere dag weer, dan kunnen we het maar beter lekker maken.

Ben jij een culinaire Kerst kok en wat heb jij gegeten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s