Lokale verhalen

Moeilijke keuzes in de supermarkt

Hoe meer je te weten komt over je eten, hoe moeilijker en ingewikkelder het eigenlijk wordt. Kies je voor eten uit het seizoen, lokaal voedsel, verpakkingsvrij, fairtrade, biologisch, wel of geen vlees en/of zo min mogelijk bewerkt? Zoveel keuzes, zoveel manieren waarop jij je stem als consument kan laten horen. Maar wat moet je nou eigenlijk kiezen?

Je doet het nooit goed

Als je voor lokaal eten kiest is het eerste dilemma al, wat is lokaal? Wil je echt producten uit je eigen regio of kies je Nederland als referentiekader. In Amerika is het best normaal dat je eten uit een compleet andere staat komt en dan nog noemen zij dat ‘lokaal’. Terwijl het voor ons dan bijvoorbeeld uit Italië komt en zeker niet lokaal genoemd zal worden. Oké, dan kies je als schaal Nederland, omdat echt lokaal eten in de supermarkt nog niet altijd even goed te verkrijgen is. Maar dat houdt niet automatisch in dat je met de seizoenen eet. Er liggen in de winter ook nog steeds aardbeien uit Nederland in de winkel, maar die komen dan uit een kas en zijn niet goed voor het milieu te noemen.Kies je voor biologisch, dan is ook dit niet perse beter voor het milieu en het staat ook niet altijd gelijk aan gezond. Fairtrade betekent dat het beter is voor de producent, maar niet perse voor het milieu en de consument. Kortom: je doet het eigenlijk nooit goed.

Het domino effect

Iedereen begint wel met iets wat ze aan het denken zet. Bijvoorbeeld de vleesindustrie, je besluit minder vlees te gaan eten. Wat ga je dan eten en wat doe je op de dagen dat je nog wel vlees eet? Kies je voor biologisch vlees, ga je voor lokaal vlees dat niet het keurmerk draagt of blijf je je ‘gewone’ vlees eten. Ga je meer groentes eten en zijn deze dan lokaal of biologisch, komen ze uit een verpakking of koop je ze los, zijn ze bewerkt of puur? Zoveel meer dilemma’s volgen op die ene eerste beslissing. Misschien word je ontmoedigd en laat je je voornemen van minder vlees eten varen, of ga je juist heel obsessief alles proberen ‘goed’ te doen. Wat je je vooral moet beseffen is dat de stap naar minder vlees eten al een hele belangrijke, grote stap is dat zeker een verschil uit maakt. Stapsgewijs aanpassingen maken in je eetpatroon is zeker iets dat ik je kan aanraden. Het maakt het beter behapbaar en ieder klein beetje helpt.

Kies voor je idealen

Kijk vooral naar wat jij belangrijk vindt, wat zijn jou idealen? Kies je voor dierenwelzijn, de lokale ondernemer, je gezondheid, het milieu of je eigen portemonnee? Het ene ideaal is niet beter dan het ander, ze hebben misschien alleen andere prioriteiten. Zolang je voor jezelf kan verantwoorden waarom je iets doet, is dat het belangrijkste dat telt. Niet wat de buitenwereld vindt dat het belangrijkste is of wat je zou moeten doen. Wees je bewust van wat je eet en welke invloed jij kan hebben met de keuzes die jij hierover maakt.

Welke keuzes maak jij in de supermarkt?

 

 

4 gedachten over “Moeilijke keuzes in de supermarkt”

  1. Mijn keuze is zo min mogelijk naar de supermarkt. Via een bio-internetwinkel doe ik een wekelijks bestelling. Groenten en fruit , wat vlees ,kaas en brood uit de regio. Maar ook verre thee,rijst bananen en mandarijnen. Want alles buiten Nederland schrappen is me te moeilijk.

  2. De keuze in biologische producten in een supermarkt is kleiner en komt niet uit de regio. Bovendien zit alle bio-groenten en fruit in plastic verpakt, om vermenging met niet bio te voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s