Terra Madre: de eethemel

Ik ben lid van Slow Food, een wereldwijde organisatie die zich inzet voor “good, clean en fair food”. Als regionaal bestuurslid van de jongerenorganisatie: de Youth Food Movement (afgekort de YFM) mocht ik vorige week afreizen naar Turijn om het grootste Slow Food evement ter wereld mee te maken: Terra Madre, Salone del Gusto. Met 7.000 delegates en honderden producenten uit de hele wereld was Turijn voor even de eethemel op aarde. Terra Madre was voor mij een ervaring om nooit te vergeten en ik vertel graag waarom.

Terra Madre Salone del Gusto

Terra Madre is het grootste twee-jaarlijkse Slow Food evenement in Turijn, waar producenten en consumenten elkaar ontmoeten. Waar het andere jaren in een groot conferentiecentrum gehouden werd, vond het dit jaar voor het eerst midden in de stad Turijn plaatst. Dit jaar hoefden mensen geen tickets te kopen en was het de grootste boerenmarkt ter wereld te noemen. Maar er was meer, debatten, films, conferenties en proeverijen. Vijf dagen lang kon je je onderdompelen in de wereld van eten en kennis maken met producenten vanuit de hele wereld. En ik mocht als Nederlandse afgevaardigde heen, hoe gaaf!

Wij zijn niet alleen

Als bestuurslid van de YFM Groningen ben ik vooral bezig met de producenten en consumenten uit de stad Groningen en omgeving. In bijna iedere grote stad in Nederland zit ondertussen wel een regionale YFM afdeling dus helemaal alleen voelen we ons niet. Maar je bent toch vooral op je eigen eilandje bezig. Als afgevaardigde op Terra Madre zie je ineens met eigen ogen dat het helemaal niet zo’n klein eilandje is. Mensen van over de hele wereld zijn met hetzelfde bezig: good, clean en fair food en dat is een bijzonder gevoel. Ik heb mensen uit Uganda, Zweden, Amerika, Malawi, Amerika, Ethiopië en nog veel meer gesproken. We hebben kennis en ervaringen uitgewisseld en natuurlijk eten!

De eethemel in Turijn

Terra Madre zou de grootste boerenmarkt ter wereld genoemd kunnen worden. Allerlei Slow Food producenten hadden een kraampje waarin je hun producten kon proeven en kopen. Driekwart van de markt is in handen van de Italianen wat betekent dat de olijfolie en de kazen je om de oren vliegen. Als Nederlander lijkt het allemaal één pot nat, maar voor de Italianen is het hét moment om olijfolie uit Sicilië en pesto uit Genua te kopen. De rest van de markt is voor producenten uit Europa, Azië, Afrika, Oceanië en Amerika. Ik dronk koffie van een koffieboer uit Ethiopië, proefde chocola uit Ghana, at Duitse worst en vergaapte mij aan de grotkazen uit Frankrijk. De hele eetwereld was voor even op 1 plek en dat was op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen.

Poppo’s groeien niet in Nederland

Ik at niet alleen maar praatte ook met de mensen. Natuurlijk gingen de gesprekken over eten en dat leverde veel verbaasde gezichten op. Mensen uit Malawi konden zich niet voorstellen dat wij in Nederland geen poppo’s hadden. Poppo is papaja en nee dat groeit hier niet, net zoals er geen mango en avocado in Nederland verbouwd worden. Maar nog meer waren zij onder de indruk dat wij wel appels en peren in overvloed hadden. Tijdens de lunches in de delegates kantine zag ik dan ook regelmatig Afrikanen appels hamsteren, daar is dat echt een luxe product. Dat terwijl het hier het hele jaar rond verkrijgbaar is. Ik sprak met een boerin uit Peru over quinoa, wat daar nu een luxe product geworden is door onze quinoa hype in het Westen. Een Australisch meisje van 27 vertelde mij over haar succesvolle  oesterzwammen boerderij waar ik behoorlijk van onder de indruk was en zij was op haar beurt weer onder de indruk van de oesterzwammenkwekerij in Tropicana Rotterdam.

Ik heb zulke inspirerende mensen ontmoet en heb er zoveel geleerd, ik ben er nog van onder de indruk. Ik ben de foto’s die we gemaakt hebben aan het verzamelen maar ik zou graag met jullie dit filmpje van Slow Food International willen delen. Een aftermovie van Terra Madre die mij meteen de kriebels geeft om over twee jaar weer heen te gaan.

Ben jij er over twee jaar ook bij?

Een gedachte over “Terra Madre: de eethemel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s