Het wonder van de eetcultuur

Als je erover nadenkt is het best wel indrukwekkend hoeveel er mogelijk is met het ‘beperkt’ aantal ingrediënten dat de aarde rijk is. Ik schrijf beperkt tussen aanhalingstekens omdat het aantal gewassen op aarde zeker niet klein te noemen is. Door onze landbouwcultuur hebben wij een enorme monocultuur ontwikkeld en lijkt het net alsof er weinig meer bestaat dan oranje wortelen, witte bloemkolen en groene komkommers. Maar schijn bedriegt! De verschillende eetculturen op de wereld zorgen voor een klein wonder, namelijk dat je iedere dag iets anders kan eten met dezelfde ingrediënten. Intrigerend niet?

Gewoon Hollands

Als je opgroeit met het standaard aardappelen, vlees en groentebord, lijkt eten niet heel erg spannend. Een tikkeltje saai zelfs en zeker niet altijd even lekker. Wij aten altijd tot snot gekookte andijvie aangemaakt met een maïzena papje. Wist ik veel dat andijvie lekker kon zijn, als het maar op een andere manier was klaargemaakt. Niet alleen de manier van bereiden heeft een enorme invloed op de smaak, ook de specerijen en de combinatie met andere ingrediënten doet wonderen. De Nederlandse keuken is niet heel spannend te noemen in dat opzicht, er wordt maar weinig gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. Dat terwijl wij daar eens de grootste handelscompagnie in hadden. Die gekookte wortel in water met een klontje boter na is best lekker, maar geroosterd in de oven met komijnzaad of gestoofd en geserveerd met wat knoflookyoghurt is zeker ook niet te versmaden.

De wereld ligt aan je voeten

Er valt zoveel te ontdekken in de wereld van voedsel. Ieder land heeft zijn eigen keuken, zelfs iedere regio heeft zijn eigen manier van koken, waarom zou je dan iedere dag hetzelfde eten? Met een globaliserende wereld is de keuze reuze, in de supermarkt biedt een aparte kruidensectie zich aan en Google is your friend. Experimenteer en wen aan nieuwe smaken, want het is ‘anders’, maar dat betekent niet meteen dat het ook vies is. Komijn is tegenwoordig één van mijn favoriete kruiden en ook het gerookte paprikapoeder uit Spanje mag niet meer missen in mijn kruidenkastje. Niet dat dit nu hele exotische specerijen zijn, maar het doet je gerechten echt anders smaken.

Dare to try

Ik vind het intrigerend dat je met zulke simpele ingrediënten zoveel kan doen. Soms heb ook ik wel eens een blank mind en kan ik ook echt even niks verzinnen met die aardappelen of wortels en dan kook ik toch weer de bekende gerechten. Maar eigenlijk is dat best zonde, het leven is maar kort en de mogelijkheden in eten zijn zo groot. Ik zou meer moeten gaan experimenteren in de keuken en eens nieuwe kruiden aanschaffen. Buiten de deur probeer ik altijd iets nieuws te eten om zo inspiratie op te doen, maar waarom zou ik dat thuis niet doen? Ik start vanavond, met een enorme oranje tomaat die ik ga vullen met een oosterse linzen-rijstsalade. Nu fingers crossed dat het lekker smaakt.

Experimenteer jij vaak in de keuken met nieuwe smaken?

Een gedachte over “Het wonder van de eetcultuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s