Hoe groeit een pruim

Ons eten komt niet uit de lucht vallen, al lijkt het soms wel zo met het hedendaags, Westers voedselaanbod. Weet jij nog wel hoe jou eten groeit? Waar kiwi’s vandaan komen, hoe meloenen groeien en tot welk seizoen appels horen? Leer meer over de herkomst van je eten in mijn blogrubriek: Hoe groeit.. met vandaag in de hoofdrol, de pruim.

Oer-Hollands fruit

Waar de pruim nou echt vandaan komt is onbekend, maar dat hij goed gedijt in het Hollands klimaat is één ding dat zeker is. Plant een boom in je achtertuin en na een paar jaar zal je kunnen genieten van deze heerlijke vruchten. De pruim is de ultieme (na) zomervrucht, de boom bloeit in april en vanaf eind juli kan je tot ruim in september pruimen schudden. Pruimen groeien namelijk in (hoge) bomen en de meest effectieve manier van oogsten is gewoonweg aan een tak te schudden. De pruimen zullen je om de oren vliegen.

Varia aan soorten

Er zijn vier rassen die het super doen in Nederland: de Opal, Jubileum, Reine Victoria en de Bleue de Belgique. Daarnaast zijn er in ‘het wild’ ook veel mirabellen te vinden, ook wel kroosjespruim genoemd. Het is een ‘aparte’ pruimensoort die opvalt doordat hij iets kleiner is dan zijn blauw/paarse broertjes en veelal geel is. Daarnaast is er ook nog zoiets als een Japanse pruim en deze pruimensoort gecombineerd met een abrikoos maakt de Pluot. Gewoon verkrijgbaar bij de Albert Heijn!

Superfood

Onderzoekers hebben sinds kort ontdekt dat pruimen de meeste antioxidanten van alle fruitsoorten bevat. Hartstikke gezond dus die pruim. Daarnaast werkt het ook nog eens laxerend, vooral door de hoeveelheid vezels die het bevat maar ook door een speciaal stofje in de vrucht: Sorbitol. Je moet er wel een heleboel van eten om echte constipatie op te lossen, daarom kan je het maar beter preventief eten. Heb je het niet zo op superfoods, drink dan eens slivovitsj. Dit is een pruimenbrandewijn en de nationale drank van Servië. Het zal in ieder geval de bacteriën in je lichaam verdoven want het bevat ongeveer 47% alcohol. Ook een manier van superfood natuurlijk.


Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s