Wat als je vriendin diabetes heeft

en hier niks aan kan doen. Mijn vriendin heeft diabetes type 1 en leeft al haar hele leven met suikerziekte. Het heeft niks te maken met haar eetpatroon en ook haar levensstijl is verre van lui. Overgaan zal het nooit en dat maakt dat je minimaal drie keer per dag geconfronteerd wordt met je ziekte. Hoe is dat, diabetes type 1 hebben en er mee leven?

Type 1 is type 2 niet

Veel mensen maken geen onderscheid tussen diabetes type 1 en type 2 en denken dat iedereen het aan zichzelf te danken heeft. Je eet vast teveel suiker en beweegt niet. Als je diabetes type 1 hebt gaat deze vlieger niet op, je kan er helemaal niks aan doen. Jou lichaam heeft een defect en maakt geen insuline aan waardoor je bloedsuiker niet automatisch geregeld wordt. Jij moet het zelf regelen door middel van het spuiten van insuline, dit kan met een insuline-pen of met een pompje. Mijn vriendin heeft een pompje, waardoor zij zelf kan instellen wanneer en hoeveel insuline er afgegeven moet worden. Dat instellen hangt compleet af van je eet- en leefpatroon en daar kan je wel wat aan doen.

“Het maakt allemaal niet meer uit”

Als je diabetes type 1 hebt zou je makkelijk kunnen denken, wat maakt het allemaal nog uit. Ik eet gewoon waar ik zin in heb. Maar dat heeft wel gevolgen voor de hoeveelheid insuline die je moet spuiten, hoe minder je moet spuiten hoe beter natuurlijk. Daarom maakt het wel uit of je wit of volkoren brood eet, of je water of ranja drinkt en in welke verhouding je je pasta met je saus eet. Koolhydraten zijn de grote boosdoeners en die moet je daarom goed in de gaten houden (en tellen).Ik probeer bewust met mijn eten om te gaan vanuit idealen, mijn vriendin doet het omdat het niet anders kan.

Onbewust bewust eten

Ik heb een wandelende suikerdetector aan mijn zijde, mijn vriendin heeft zo door als iets veel suiker bevat. Niet alleen doordat het mierzoet smaakt, maar ook omdat zij na het eten of drinken van het product in kwestie, binnen de kortste keren ‘hoog’ gaat zitten. Haar bloedsuikers stijgen enorm en dat betekent dat ze extra insuline moeten spuiten om haar suikers weer naar beneden te krijgen. Gaan haar bloedsuikers veel te laag zitten, dan moet er juist zo snel mogelijk gegeten en gedronken worden. Dan moet ik juist de meest suikerhoudende ranja pakken of haar een zak met mierzoete snoepjes overhandigen. Als je dan een keer per ongeluk suikervrije ranja hebt meegenomen van de supermarkt is dat op zo’n moment niet heel handig. (Ja, dat is een keer gebeurd, nu kopen we alleen de meest suikerhoudende ranja’s, de ironie met de huidige voedseltrends.) De suikers zijn dus zowel een vloek als een zegen. Het maakt dat je bewust met je eten om moet gaan omdat als je dit niet doet je er meteen mee geconfronteerd wordt. Betekent dit dat we altijd maar super gezond eten en geheel suikerloos door het leven gaan? Nee, je moet je leven niet laten leiden door je ziekte en daarom eten wij zo af en toe heerlijk een bak ben en jerry ijs samen leeg. Gewoon, omdat het lekker is.

Kende jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2?

Een gedachte over “Wat als je vriendin diabetes heeft

  1. Wat lastig moet dat zijn! Zelf kiezen voor gezond eten is één ding, er zo toe gedwongen worden is wel een stuk minder fijn. Gelukkig heeft ze aan jou wel een vriendin die ook bewust met eten omgaat en haar zo goed kan steunen en snapt wat ze wel en niet kan eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s