Boeren&Buren komt naar Nederland

Rechtstreeks van de boer kopen is niet langer meer een ver-van-je-bed-show. Geen vermoeiende fietstochten over boeren landweggetjes, eieren die kapot gaan in je fietstassen terwijl je verregend thuis komt. Tijd en energie zijn geen excuses meer bij het concept van Boeren&Buren. Al sinds 2011 een groot succes in Frankrijk en België en sinds deze week ook gelanceerd in Nederland. Is dit dan DE oplossing voor de duurzame korte keten?

Maar wij hebben de Streekboer toch al?

Er zijn al verscheidene initiatieven die een korte keten nastreven. Er zijn de groente- en maaltijdboxen die gevuld worden met lokale producten. Probleem met deze initiatieven is dat je weinig invloed hebt op wat je krijgt. Je bent afhankelijk van de keuze van de hoofdorganisator en weet veelal van te voren niet wat je precies krijgt. In Friesland zagen ze deze problemen ook en kwamen ze met het initiatief ‘De Streekboer’. Dit concept, waar je online je producten kan uitkiezen om ze vervolgens op een vaste dag in de week op een centrale locatie op te halen onder toeziend oog van de boeren, werd met crowdfunding gerealiseerd en was binnen korte tijd een groot succes. Het concept van De Streekboer is hetzelfde als dat van Boeren&Buren maar de Streekboer is op dit moment alleen nog in Friesland actief. Ik denk dat ze elkaar vooral niet als concurrenten moeten zien, ze streven tenslotte beiden hetzelfde na, een korte, duurzame keten.

Een eerlijke prijs voor de boer

De supermarkt is ooit bedacht als gemak voor de mens, als een manier om de producten van de boeren op één centrale plek te verzamelen. Totdat er iemand was die zag hoeveel macht de supermarkt eigenlijk wel niet kon uitoefenen en de boeren uitgeknepen werden. Vandaag de dag dansen de boeren naar de pijpen van de supermarkt en staat duurzaamheid niet meer centraal. Tijd om daar verandering in te brengen. In het persbericht stelt Boeren&Buren het volgende:

“Boeren & Buren werd opgericht om de lokale landbouw te ondersteunen en een transitie naar duurzame landbouw te bevorderen. Door de keten te verkorten kunnen boeren zelf hun prijzen bepalen en ontvangen zij meer dan 80% van de verkoopprijs van hun producten. “Dat is vele malen meer dan via de reguliere verkoopkanalen, waar ze het meestal met veel minder dan de helft moeten doen, of soms zelf met verlies verkopen”, vertelt mede-oprichter Marc-David Choukroun.”

Je kan dus met een gerust hart je producten via deze weg kopen, want het zijn dit keer de boeren die de touwtjes in handen hebben.

Ik wil naar een Buurderij!

In onze buurlanden is het project al een groot succes en zijn er al vele buurderijen, maar als je naar de website gaat zie je dat er in Nederland nog geen één staat. Tijd om daar verandering in te brengen. Want jij kan namelijk zelf een buurderij openen. Je staat er niet alleen voor, het team van Boeren&Buren ondersteund je in het hele proces. Ben je meer iemand die liever de buurderij bezoekt dan organiseert, dan nu aan jou de taak om dit project te delen met de buitenwereld zodat er iemand anders opstaat om een buurderij te starten!

Meer info: https://boerenenburen.nl/nl

Wat vind jij van het Boeren&Buren concept? 

boeren en buren 2

2 gedachtes over “Boeren&Buren komt naar Nederland

  1. Een goed concept. Zelf kan ik niet altijd “de boer op”. En bestel online bij een boer,die eigenlijk hetzelfde doet. Maar ook bezorgt. Naast groenten,fruit,zuivel ,brood en vlees uit de regio verkoopt hij ook de andere produkten,die normaal bij de natuurvoedingswinkel liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s