Hoe groeit een kers

Ons eten komt niet uit de lucht vallen, al lijkt het soms wel zo met het hedendaags, Westers voedselaanbod. Weet jij nog wel hoe jou eten groeit? Waar kiwi’s vandaan komen, hoe meloenen groeien en tot welk seizoen appels horen? Leer meer over de herkomst van je eten in mijn blogrubriek: Hoe groeit een, met vandaag in de hoofdrol, de kers.

Kersenweken

De kersenweken zijn weer aangebroken en nee dat is geen supermarkt term. Vanaf juni tot september kunnen wij weer genieten van het kersenseizoen, ook wel de kersenweken genoemd. Met meer dan 1.000 verschillende rassen is er iedere week wel een ander ras dat rijp is. Van zuiver geel naar zwart rood en van kersen naar krieken, een kers is niet zomaar een kers. De herkomst van dit zoete snoepgoed is onduidelijk, maar ze lijken uit West-Azië te zijn meegenomen naar Zuid-Europa en de Romeinen namen het mee naar zestiende eeuws Engeland. Anno 2016 is Turkije het grootste kersen producerende land ter wereld met op de voet gevolgd door Amerika. In Nederland halen wij onze kersen vooral uit Italië en Griekenland en natuurlijk uit onze eigen boomgaarden!

Een kers en een kriek

De kers is agrarisch erfgoed van de Kromme Rijnstreek. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw was de regio met 190 hectare aan boomgaarden één van de belangrijkste kersgebieden van Nederland. Er wordt een globaal onderscheid gemaakt tussen twee soorten kersen: zoete en zure kersen. Zoete kersen zijn voor directe consumptie, zure kersen worden vooral verwerkt tot jam, compote en bier! Kriekbier wordt namelijk gemaakt van zure kersen, die ook wel krieken genoemd worden. In Nederland zien wij alleen maar rode kersen in de winkel, maar er zijn ook daadwerkelijk gele kersen. Maar aangezien deze niet aantrekkelijk gevonden werden, worden deze niet meer voor de massa consumptie geteeld.

Kersen als gezond snoepgoed

Spreeuwen zijn dol op kersen en vandaar, alsmede de regen, worden er in de laatste stadia van rijping overkappingen en netten over de bomen gespannen. Maar waarom zijn deze vogels zo dol op deze steenvrucht? Natuurlijk omdat ze zo heerlijk, natuurlijk zoet smaken, en daarnaast bevatten ze ook nog eens weinig calorieën. Maar misschien ook wel omdat ze pijn en ontsteking remt. Kersen bevatten namelijk anthyocyaan, het rode pigment dat pijn- en ontstekingsremmend werkt. Sommige sporters drinken dan ook kersensap na het sporten, omdat het het herstel van het lichaam bevordert. Het kersenseizoen duurt maar kort, daarom is het handig om te weten dat je kersen in de koelkast wel 2 weken kan bewaren. Zo geniet je optimaal van deze gezonde snoepjes!


Bronnen:

2 gedachtes over “Hoe groeit een kers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s