De verhalen

Koe, Kip, Varken, Geit.

Na mijn bezoek aan de geitenboerderij nam ik drie pakketjes met geiten shoarma mee naar huis. Nog nooit in mijn leven had ik geit gegeten en dat vond ik eigenlijk best raar. In Nederland eten wij voornamelijk koe, kip en varken, dat zijn ook precies de drie vlees schappen in een gemiddelde supermarkt. De dagen voor kerst liggen er ineens andere stukken vlees in de schappen, dan kan je je te goed doen aan kalkoen, hert en lam. Wij kopen het dan maar al te graag in, maar de rest van het jaar eten wij veilig de heilige drie-eenheid. Waarom?

Wat de boer niet kent…

Dat vreet hij niet. In Nederland lopen er meer dan genoeg schapen en geiten rond, maar opeten ho maar. Wel nemen we graag de wol aan van de schapen en de melk van de geiten, maar het vlees sturen we liever naar het buitenland. Eigenlijk best wel raar. Maar weinig Nederlanders kennen waarschijnlijk de smaak van schaap of geit. Terwijl shoarma oorspronkelijk van lamsvlees gemaakt werd. Jazeker, je broodje kebab is niks meer dan een broodje met een schattig lammetje erop. En daar heb je het al, wij vinden lammetjes lief, dus die eten we liever niet op en maken we shoarma van varkensvlees. Maar varkens zijn ook ooit klein en schattig geweest, waarom kan het volwassen schaap dan niet in de kebab?

Het is apart

Hier in het Noorden hebben wij een uitspraak om op een beleefde manier iets vies te noemen: het is apart. Als je die woorden hoort als kok, dan weet je dat men het eigenlijk niet lekker vindt. Zo wordt er ook over schaap- en geitenvlees gesproken: het is apart. Het vlees ruikt anders: apart. Schaap- en geitenvlees heeft inderdaad een andere geur en daar moet je aan wennen als je het nog nooit geroken hebt. Maar om te zeggen dat het nou vies ruikt, nee, het is een geur waar je aan moet wennen. Het is een ‘aparte’ geur, een andere geur en wij Nederlanders staan niet altijd even open tegenover ‘andere’, ‘aparte’, dingen.

Van kop tot staart

Dieren naar het buitenland sturen omdat wij hun vlees niet hoeven maar wel hun andere producten, is gewoon stom. Het zorgt voor onnodig gesjouw met de dieren en al dat transport is ook nog eens niet goed voor het milieu. Het is tijd dat wij in Nederland weer volgens het ‘kop tot staart’ principe gaan eten. Iets meer spaarzaamheid met hetgeen wat wij hebben en herwaardering voor dieren. Omdat je het niet kent betekent het niet dat je het niet moet proberen. Ik vond de geiten shoarma heerlijk, ja het smaakte anders dan ‘normale’ shoarma, maar na één broodje was ik er ook wel weer aan gewend. Volgende maand koop ik zeker weer een ander stukje geitenvlees van Doetie en ik hoop dat jullie het ook eens willen proberen.

Hoe denk jij over schaap- en geitenvlees?

8 gedachten over “Koe, Kip, Varken, Geit.”

    1. Omdat het nu nog op kleine schaal op de markt gebracht wordt, is het inderdaad nog relatief duur. Maar hoe groter de vraag zal worden, hoe meer de prijs zal zakken. Niet dat het nu bio-industrie groten moet gaan aannemen natuurlijk.

      Een tip: bij de islamitische slager wil het nog wel eens goedkoper zijn dan in de supermarkt. (Als je het daar al kan krijgen.)

  1. Ik was helemaal weg van de lams shoarma van de Jumbo. Veel malser en smaakvoller, helaas wordt het niet meer verkocht bij de lokale Jumbo. Varkens shoarma ben ik niet zo’n liefhebber van en bij de meeste shoarmazaken die lams shoarma zeggen te verkopen proef ik direct dat dit 9 van de 10 gevallen ander vlees is. Erg jammer.

    Geit nog nooit gegeten, als ik weer eens in de buurt van Tanger ben (Marokkaanse supermarkt met slager) zal ik zeker uitkijken naar een stukje geit.

    1. Ik wist niet dat de jumbo ooit lams shoarma verkocht, jammer dat het bij jou Jumbo uit de schappen is. Ik zou zeker even langsgaan bij de Marokkaanse slager en vragen of ze toevallig geitenvlees hebben. Het is echt een wereld van verschil!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s