De boer

Doetie’s Geiten

Vorige week woensdagavond kwam ik aan in Jubbega, klaar om twee dagen mee te draaien op de geitenboerderij van Doetie. Naar aanleiding van een oproep op Facebook, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en mij op te geven als vrijwilliger. Nog steeds heb ik er geen moment spijt van gehad, want het was echt een enorm leuke en inspirerende tijd. Tijd voor een verslag.

Nog beter dan biologisch

Doetie’s Geiten is een kleinschalige geitenboerderij waar van de melk kaas gemaakt wordt en van enkele geitjes vlees. Een klein schuurtje achter de boerderij doet dienst als melkschuur en opfokstal voor de lammetjes. De kudde van Toggenburger geiten graast jaar in jaar uit buiten op het land en doet zich tegoed aan een kruidige grasweide. De geiten mogen hun hoorns behouden en worden zo min mogelijk met antibiotica behandeld. Het keurmerk biologisch mogen ze niet dragen omdat het voer niet biologisch is, toch wordt er gekeken naar lokale ingrediënten zoals lupine in plaats van soja en koolzaadolie in plaats van palmolie. Het keurmerk biologisch mogen zij dan misschien niet dragen, maar als er een geitenwalhalla zou bestaan dan is deze in Jubbega te vinden.

110% ambachtelijk

Met 36 melkgeiten is Doetie’s Geiten een lachertje in de boerenwereld. In het kleine stalletje kunnen maar vier geiten per keer gemolken worden en het duurt dan ook wel ruim een uur voordat alle geiten gemolken zijn. Om kwart voor zes gaat de melkmachine aan en rond zeven uur zit de eerste melkronde van de dag erop. De tweede melkronde is om 17 uur en van al deze melk worden heerlijke kazen gemaakt. Met de hand. Het stempel ‘ambachtelijk’ ligt al sinds jaren onder vuur, maar deze kazen mogen met recht ambachtelijk genoemd worden. In een tobbe van 300 liter wordt de melk een nacht verwarmd tot 30 graden en dan begin het hele kaasmaak proces. Kleine en grote harde en zachte kazen worden met de hand in de mallen geschept, aangeduwd met een houten drukmachine en drogen vervolgens in de kelder. De korsten ontstaan geheel natuurlijk en worden soms verrijkt met rozemarijn, tijm of as. Vervolgens worden ze, met de hand, afgewogen, ingepakt en voorzien van een sticker en zijn ze klaar om verkocht te worden.

Het succes van Doetie’s Geiten

Doetie kan de bestellingen bijna niet meer bijhouden. Ze levert aan particulieren maar ook aan restaurants en speciaalzaken en staat bijna ieder weekend wel ergens op een markt in Nederland. De zaken gaan zo goed, dat ze er bijna niet tegenop kan kaas maken. Zo werd er s’middags door een restaurant uit het westen van het land gebeld, ze hadden voor deze week 40 kaasjes besteld maar volgende week wilde ze er graag 80. Meteen moesten er weer nieuwe kazen gemaakt worden. Iedere dag werd er wel een pakketje naar het postkantoor gebracht, haar kaasjes reizen ondertussen heel Nederland door. Ook op de Ommelandermarkt in Groningen bleven de klanten maar komen en was het bijna wel zeker dat ze aan het einde van de marktdag uitverkocht zou zijn.

Boerin voor twee dagen

Ik heb twee dagen achter de schermen mogen meekijken en ben verknocht geraakt aan geiten. Het zijn zulke vriendelijke, nieuwsgierige dieren en ze genieten zichtbaar van hun leventje. De boerderij leek zo uit een geschiedenisboek te komen. Naast de geiten waren er ook twee dikke varkens die de wei opdronken en alle restjes opaten, er liepen kippen rond, vijf pasgeboren kittens maakten de boerderij onveilig en kregen iedere ochtend bij het melken een schaaltje verse geitenmelk en uit de moestuin plukte ik heerlijke rode bessen en aten we verse sla. Allemaal heerlijk kneuterig. Ondanks het ogenschijnlijk hoge ‘Ot en Sien-gehalte’ heb ik ook mogen zien hoe succesvol het bedrijfje was zonder haar idealen uit het oog te verliezen. Kleinschalig en lokaal zullen altijd hoog in het vaandel blijven staan volgens Doetie. Er is een groei nodig om de vraag bij te kunnen houden, maar een grote intensieve geitenhouderij zou ze nooit (willen) worden. Eerst maar een iets grotere melkstal, zodat er tien tegelijk gemolken kunnen worden in plaats van vier. Zo blijft er meer tijd over om met de geiten te knuffelen, want dat willen ze heel graag heb ik gemerkt.

Doetie’s Geiten zijn hier te vinden:

Schoterlandseweg 78

8411 ZH Jubbega

https://www.facebook.com/doetiesgeiten 

Hier een aantal foto’s die ik gemaakt heb op mijn boerderij avontuur.

Een gedachte over “Doetie’s Geiten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s