De zomer is begonnen, althans, meteorologisch gezien en dat betekent dat Nederland gaat barbecueën. We gooien massaal lappen vlees op een rooster boven kolen en eten stokbrood met kruidenboter om de honger te stillen. Dat er meer is dan alleen vlees en stokbrood proberen de supermarkttijdschriften te benadrukken, maar toch komt er in de praktijk weinig van de creativiteit terecht. Hoe ‘overleef’ je dan toch als flexitariër een Hollandse barbecue? Vandaag in deel drie van Struggles van een flexitariër: de barbecue.

Barbecueën = vlees eten

Barbecueën staat synoniem aan vlees eten, veel vlees eten. Op een normale avond houden Nederlanders het bescheiden bij één stukje vlees, maar als de barbecue aangaat veranderen we in echte carnivoren. Wat nou groentes en aardappelen? Vlees met saus willen we! De typisch Nederlandse barbecue is er niet één waar je als flexitariër heel blij van wordt. Als je geluk hebt staat er nog ergens een salade op de tafel verscholen en voor koolhydraten is er altijd nog het stokbrood met kruidenboter. Natuurlijk hoeft avondeten niet altijd gezond te zijn en er is ook niks mis met barbecueën an sich. Barbecueën is tenslotte niks meer dan je eten bereiden op open vuur. Maar sinds wanneer bestaat ons eten alleen uit vlees?

Vegetarische lastpakken

Vegetariërs zijn eigenlijk maar lastig met een barbecue, want wat schotel je die eigenlijk voor? Gelukkig zijn er anno 2016 een heleboel vleesvervangers die het prima doen op de barbecue. Maar dan alsnog gaat dit voorbij aan het eigenlijke doel van barbecueën, je eten koken op open vuur. Waar zijn de groentespiezen, de gepofte aardappels, de maiskolven en al die lekkere bijgerechten? Je eet anders toch ook niet alleen een stuk vlees als avondeten? Barbecueën vraagt eigenlijk om een heleboel creativiteit, het is anders koken dan op je gasstel of je inductieplaat. Maar omdat wij niet zo creatief meer zijn in de keuken is barbecueën gereduceerd tot een ordinair vleesfestijn. Ik generaliseer nu een heleboel, daar ben ik mij van bewust, maar ik juist een bewustzijn creëren rondom barbecueën. Denk ook eens aan je flexitarische, vegetarische en ook je veganistische medemens!

Creatief met de barbecue

Als vlees ineens niet meer het belangrijkste van de barbecue is, wat doe je dan? Dan duik je je kookboeken in, ga je het internet op of gebruik je je eigen creatieve geest. In plaats van vlees aan een stokje, rijg je er groenten aan en maak je een lekkere marinade voor de groenten in plaats van het vlees. Pof je aardappelen met kruidenboter, maak je pakketjes met groenten en lekkere kruiden, stel je een lekkere salade samen en maak je je eigen tapenades. Je bereidt niet alleen vlees op vuur, ook je groenten bak je in een pan, waarom dan niet op de barbecue? Kijk eens verder dan de supermarkt barbecuepakketten en laat je creativiteit los. Dan wordt barbecueën voor flexitariërs, vegetariërs en veganisten een stuk leuker!

Wat gooi jij op de barbecue?