Als je je eenmaal verdiept in de wereld van voedsel, dat zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Wat de ene dag nog gezond is, daar ga je de volgende dag sneller dood van. Wat moet je nou nog geloven? In het NPO3 programma Broodje Gezond nemen Ersin Kiris (bekend van de Keuringsdienst van Waarde) en Marlijn Weerdenburg (bekend als Danni Lowinski) de verhalen onder de loep en zoeken het voor je uit.

Broodje aap verhalen ontkracht en/of bevestigd

Iedere dinsdagavond ronde klok van kwart over negen kan je als consument je hart ophalen, eindelijk wordt het duidelijk welke broodje aap verhalen waar zijn en welke klinkklare onzin zijn. De eerste aflevering valt meteen met de deur in huis, krijg je van vlees eten kanker? Vlees eten ligt al een tijdje onder vuur, ethisch, milieutechnisch maar ook qua gezondheid zou het niet allemaal koek en ei zijn. Door middel van verschillende interviews met onder andere wetenschappers, diëtisten en boeren wordt er gezocht naar een antwoord. Wat het antwoord nu is? Daarvoor moet je de uitzending kijken.

Het licht in de duisternis

Er zijn ondertussen vier afleveringen verschenen die al een hoop helderheid hebben weten te verschaffen. Is sinaasappelsap even ongezond als cola? Is biologisch eten gezonder dan regulier eten en is koffie slecht voor je hart? Je komt het allemaal te weten in dit programma. De afleveringen zijn online terug te kijken en ik raad het je zeker aan. De wereld van voedsel is zo ingewikkeld dat deze luchtige, maar toch serieuze aanpak je echt kan helpen. Door middel van verschillende deskundigen die aan het woord worden gelaten, wordt er objectief naar het onderwerp gekeken. Soms ligt het gewoon moeilijker, de wereld is niet altijd zwart-wit en dat is in de wereld van voedsel niet anders. Toch weet het programma altijd een antwoord op de vraag te geven en dat is best fijn als consument.

Meest ‘schokkende’ aflevering

Ik vond de aflevering over sinaasappelsap best schokkend. Ik wist wel dat sappen en smoothies niet zo gezond waren als iedereen wil geloven. Maar dat ze eigenlijk even slecht zijn als frisdranken, dat was een eye-opener. Gelukkig nuanceert het programma dit antwoord, want het betekent niet dat je nu geen sinaasappelsap of smoothies meer moet drinken. Het is altijd nog beter dan cola doordat het ‘natuurlijke’ fruitsuikers zijn, maar in je lichaam doen deze precies hetzelfde als alle andere soorten suiker. Eet of drink je daarnaast bijna geen suikerhoudende voeding, dan is het prima. Nog beter is om de pulp erbij te drinken/eten en het allerbeste is om gewoon een stuk fruit te eten. Want wie eet er in hemelsnaam 2 sinaasappels, 1 kiwi en 1 banaan in een keer op? Broodje Gezond zet je dus aan het denken en dat vind ik fijn.

Broodje Gezond is iedere dinsdagavond om 21:15 op NPO3 te bekijken.

Wat vond jij de meest opvallende aflevering tot nu toe?