Je hebt van die Nederlanders, die gaan nergens heen zonder hun pot pindakaas of pak hagelslag. In een restaurant gaan ze opzoek naar het gerecht dat ze kennen, is er een snackbar met patat en kroketten, dan is de keuze snel gemaakt. Je overgeven aan de traditionele eetcultuur? Zometeen vind je het niet lekker, stel je voor dat je er ziek van wordt! Niet iedere Nederlander gedraagt zich zo in het buitenland (gelukkig maar), eten in een ander land is voor iedereen een avontuur. Mijn eerste avontuur wordt de Ardennen.

Het ultieme kampeergevoel

Morgen vertrek ik samen met mijn vriendin naar de Ardennen om lekker te gaan kamperen. Heel exotisch zal het niet gaan worden, avontuurlijk des te meer. Het is meer dan 10 jaar geleden dat ik voor het laatst gekampeerd heb. Echte herinneringen aan het eten heb ik niet, ik was veel te druk met buitenspelen. Mijn moeder kookte altijd op het camping gasstelletje en dat aten wij dan op aan onze plastic kampeertafel, op plastic borden met plastic bestek. Het ultieme kampeergevoel: plastic servies en één of twee gaspitjes waar je het mee moet doen.

Koken op de camping voor dummies

Ik heb nooit opgelet hoe mijn moeder op twee gaspitjes voor vier personen een maaltijd op tafel wist te toveren. Aanstaand weekend is de vuurdoop, het gaspitje is gekocht, de butaanflesjes staan klaar en de pannen zijn ingepakt. Uiteraard heb ik al nagedacht wat we zouden kunnen gaan eten, omdat er maar één gaspit is wordt het aardig improviseren. Gelukkig heb ik een paar recipes up my sleeve waarvoor maar één pan nodig is. Chili sin carne to the rescue! Ook de waterkoker wordt ingepakt waardoor we van noedels met zoetzure saus kunnen genieten. De andere twee dagen duiken we in de Belgische eetcultuur waarover ik na de vakantie zal bloggen.

Boodschappen in de achterbak

Omdat wij toch Nederlanders zijn gaan er wel enkele boodschappen mee de achterbak in. Deze zijn vooral bedoeld om de eerste dag zonder al teveel gestress door te komen. Niks erger dan wakker worden met een rommelende maag en eerst nog een bakker of supermarkt zien te vinden. Gelukkig zijn deze ook op de camping aanwezig, maar omdat het enigszins een budget vakantie is nemen we al wat dingen mee van huis. Een half volkoren brood, een pakje pure hagelslag, kleine kuipjes roomboter, een zak met appelen en bananen en een fles ranja en water voor mijn vriendin die diabetes heeft. Zo overleven wij de eerste dag wel.

Ik heb er enorm veel zin in en kan niet wachten om back to basic te gaan. Of ik er na de vakantie nog steeds zo over denk, dat moet nog blijken. Maar ik ga er in ieder geval vol goede moed tegen aan en kan niet wachten om mij in het eetavontuur dat kamperen heet, te storten.

Hou jij van koken op de camping en wat maak jij op je gasstelletje?