Ik liep dinsdag over de markt en rook overal de zoete geur van aardbeien. Iedere kraam had ze, Hollandse aardbeien, de een nog goedkoper dan de ander. De zoete geur deed mij watertanden, aardbeien zijn één van mijn favoriete fruitsoorten, van wie niet? Ik keek naar de rode verleiding in de bakjes, ze zagen er wel een beetje raar uit. Niet mooi rond maar met rare uitstulpingen, toen had ik het eigenlijk al moeten weten. Aardbeien in mei maken je niet blij.

Wel of niet uit de kas?

Ik heb ze nota bene zelf thuis in de tuin gehad en heb ze in genoeg andere moestuinen zien groeien. In mei zaten daar nog geen vruchten aan hoor. Ik wilde het de man van de kraam nog vragen, of dit aardbeien uit de volle grond waren of uit een kas. Maar eigenlijk wist ik het antwoord al en voelde ik mij stom als ik het ging vragen. Deze aardbeien konden alleen maar uit een kas komen want het is tot nu toe nog veel te koud geweest voor aardbeien uit de grond. Pas minstens over een maand kan je aardbeien uit de grond eten en zelfs dan zou je nou eigenlijk een maandje moeten wachten. Midden in de zomer zijn ze echt op hun best.

Hoe je neus je misleid

Maar ze roken zo heerlijk zoet, ik proefde de smaak al in mijn mond. Ik was zo dom om er niet eentje te proeven aan de kraam. Had ik dat wel gedaan, dan had ik ze zeker niet gekocht. Zo zoet als ze roken, zo snel was deze zoetheid vervlogen toen ik hem in mijn mond had. Hij was waterig, zelfs een beetje zuur en in de verte proefde je aardbei. Geen smaak explosie in mijn mond, zoals je normaal zou hebben bij een echte goede aardbei. Mijn neus had mij misleid!

Daar zit je dan…

Daar zat ik dan thuis, met mijn bak vol met waterige, zure aardbeien. Ik had mij zo verheugd op een vers broodje met een dikke laag roomboter, aardbeien in plakjes en een klein beetje suiker. Zo koppig als ik was volgde ik dit idee en in plaats van een klein beetje suiker, gooide ik er een heleboel kleine beetjes suiker overheen. Niet zo gezond, maar wel zo lekker. De aardbeien smaakte bijna zoals in de zomer, bijna. Ik heb mijn lesje geleerd, ik stop op de markt eerst een aardbei in mijn mond voordat ik hem koop. Mijn neus kan ik niet meer vertrouwen klaarblijkelijk.

Kan jij de verleiding van de aardbei in mei weerstaan?