Verleiding in mei: Aardbeien

Ik liep dinsdag over de markt en rook overal de zoete geur van aardbeien. Iedere kraam had ze, Hollandse aardbeien, de een nog goedkoper dan de ander. De zoete geur deed mij watertanden, aardbeien zijn één van mijn favoriete fruitsoorten, van wie niet? Ik keek naar de rode verleiding in de bakjes, ze zagen er wel een beetje raar uit. Niet mooi rond maar met rare uitstulpingen, toen had ik het eigenlijk al moeten weten. Aardbeien in mei maken je niet blij.

Wel of niet uit de kas?

Ik heb ze nota bene zelf thuis in de tuin gehad en heb ze in genoeg andere moestuinen zien groeien. In mei zaten daar nog geen vruchten aan hoor. Ik wilde het de man van de kraam nog vragen, of dit aardbeien uit de volle grond waren of uit een kas. Maar eigenlijk wist ik het antwoord al en voelde ik mij stom als ik het ging vragen. Deze aardbeien konden alleen maar uit een kas komen want het is tot nu toe nog veel te koud geweest voor aardbeien uit de grond. Pas minstens over een maand kan je aardbeien uit de grond eten en zelfs dan zou je nou eigenlijk een maandje moeten wachten. Midden in de zomer zijn ze echt op hun best.

Hoe je neus je misleid

Maar ze roken zo heerlijk zoet, ik proefde de smaak al in mijn mond. Ik was zo dom om er niet eentje te proeven aan de kraam. Had ik dat wel gedaan, dan had ik ze zeker niet gekocht. Zo zoet als ze roken, zo snel was deze zoetheid vervlogen toen ik hem in mijn mond had. Hij was waterig, zelfs een beetje zuur en in de verte proefde je aardbei. Geen smaak explosie in mijn mond, zoals je normaal zou hebben bij een echte goede aardbei. Mijn neus had mij misleid!

Daar zit je dan…

Daar zat ik dan thuis, met mijn bak vol met waterige, zure aardbeien. Ik had mij zo verheugd op een vers broodje met een dikke laag roomboter, aardbeien in plakjes en een klein beetje suiker. Zo koppig als ik was volgde ik dit idee en in plaats van een klein beetje suiker, gooide ik er een heleboel kleine beetjes suiker overheen. Niet zo gezond, maar wel zo lekker. De aardbeien smaakte bijna zoals in de zomer, bijna. Ik heb mijn lesje geleerd, ik stop op de markt eerst een aardbei in mijn mond voordat ik hem koop. Mijn neus kan ik niet meer vertrouwen klaarblijkelijk.

Kan jij de verleiding van de aardbei in mei weerstaan?

4 gedachtes over “Verleiding in mei: Aardbeien

  1. Dat heb ik ook gemerkt. Vroeger kocht ik aardbeien via mijn neus. Zou men aan het kruisen geweest zijn op geur om zo de consument te ver/misleiden?

    1. Dat zou best nog wel eens kunnen, het is natuurlijk de geur van aardbeien die mensen doet watertanden. Waarom dan niet de geur versterken terwijl de smaak misschien nog achterblijft? Interessant om eens uit te zoeken!

  2. Heel herkenbaar :D. Ik liep vandaag over de markt en overal lagen de aardbeien en maar met moeite kon ik het weerstaan om ze te kopen. De geur was inderdaad volop aanwezig, maar ik vond ze er ook al een beetje twijfelachtig uitzien en het eigenlijk nog wat vroeg voor aardbeien. Blij dat ik het niet gedaan heb als ik het zo hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s